De 5 ani, piața valutară din România este în echilibru

Social

De 5 ani, piața valutară din România este în echilibru

    • De 5 ani, piața valutară din România este în echilibru
      Adrian Vasilescu, consilierul Guvernatorului Băncii Naționale a României

      Adrian Vasilescu, consilierul Guvernatorului Băncii Naționale a României

Duminică, în cadrul unei emisiuni TV, Adrian Vasilescu, consilierul Guvernatorului Băncii Naționale a României, a declarat că piața valutară din România a rămas într-un echilibru continuu stabil, iar leul a traversat cinci ani de stabilitate în cinci ani de criză economică.

"Când leul se depreciază față de euro sunt câteva sute de mii de respirații care se taie. Sunt cei care au credite în euro și care sunt plătiți în lei. De când a început practic criza economică, piața noastră valutară a rămas într-un continuu echilibru stabil. Dacă piața valutară s-ar fi prăbușit, lucrurile se petreceau altfel și criza era mai gravă. Stabilitatea leului a fost un factor pentru ceea ce numim noi stabilitate financiară. Practic, noi am străbătut criza însoțiți de stabilitate financiară și de instabilitate în câteva domenii macro și micro economice. Leul, în cinci ani de criză, a traversat cinci ani de stabilitate", a spus Adrian Vasilescu.

În 2013, leul a înregistrat cea mai redusă depreciere în raport cu euro, dintre toate monedele din Uniunea Europeană, moneda națională marcând, la sfârșitul lui decembrie, o scădere de aproximativ 0,5%, comparativ cu valoarea sa de la începutul anului trecut, potrivit unei analize de piață publicată la începutul acestui an de către Noble Securities.

La nivel european, lira turcească a marcat cea mai mare depreciere față de euro în 2013, moneda prăbușindu-se cu aproximativ 25%, ca urmare a conflictelor de stradă și a scandalurilor de corupție.

Rezultatele analizei relevă că pentru moneda unică europeană anul 2013 a fost unul pozitiv, euro apreciindu-se cu aproape 4,4% față de dolarul american, pentru ca în decembrie, aceasta să atingă maximul ultimilor doi ani raportat la dolarul american.

Același studiu informează că Standard & Poor's a retrogradat cu o treaptă ratingul de credit pe termen lung al Uniunii Europene în luna decembrie, de la "AAA" la "AA+", agenția de rating acuzând deteriorarea situației financiare.