Declaraţia Bisericii Ortodoxe Ruse privind legalizarea uniunilor homosexuale în Europa
În ţările angajate în revizuirea radical a eticii familial tradiţionale, acest process a antrenat o criză demografică foarte gravă care se înrăutăţeşte în fiecare an.
Serviciul de comunicaţii al Departamentului de Relaţii eclesiale externe a Patriarhiei Moscovei a publicat o declaraţie despre ultimele modificări ale legislaţiei familiale din Franţa şi Anglia:
„Procesul de legalizare a uniunilor homosexuale are loc în Europa. Proiecte de lege emise în acest sens au fost aprobate de camerele inferioare ale parlamentelor francez şi britanic. Acest lucru se derulează nu numai împotriva opiniei unei părţi a deputaţilor, ci pe fondul manifestărilor de protest masive din partea cetăţenilor.
Aceste decizii luate în domeniul legislativ dau mărturie despre bulversarea care se prodice în conceptul de căsătorie şi în sânul societăţilor europene. Recunoaşterea juridică a uniunii homosexualilor şi asimilarea acestora cu căsătoria este o revoluţie în sfera normelor legislative care reglementează relaţiile familiale, înţelegând aici şi impunerile fiscale, instrucţia, sănătatea, educaţia copiillor etc.
Legalizarea uniunii homosexualilor este o etapă în procesul care consistă în acordarea unui sens cu totul nou căsătoriei şi familiei, diametral opus concepţiei creştine. La origine, acest proces trebuie pus în relaţie cu complacerea în individualism şi hedonism la nivel de societate, de stat, şi în definitiv, la nivelul întregii umanităţi.
În ţările angajate în revizuirea radical a eticii familial tradiţionale, acest process a antrenat o criză demografică foarte gravă care se înrăutăţeşte în fiecare an. Revizuirea normelor fundamentale ale dreptului familial, cu care a trăit comunitatea umană de secole, şi care figurează dintotdeauna în codul moral al principiilor religioase mondiale, conduce la auto-lichidarea popoarelor întregi.
În acest sens, norma legislativă care permite cuplurilor homosexual de a adopta şi creşte copii este în mod special periculoasă. Este firesc faptul că aceşti copii vor privi la părinţi, familie, calorile morale şi civice într-o manieră foarte diferită de concepţia tradiţională. Acest lucru va favoriza o eroziune mult mai mare a diferenţelor dintre sexe şi în viitor, la respingerea imaginii femeii ca mamă, soţie şi păstrătoare a focarului conştiinţei umane. Renunţarea definitivă la o reprezentare conform căreia bărbatul şi femeia au vocaţia lor proprie şi se completează reciproc în viaţa familial riscă să aibă consecinţe distructive pentru om şi societate.
Biserica Ortodoxă Rusă menţine şi apără concepţia creştină original a căsătoriei şi a familiei, binecuvintează uniunile conjugale printr-o Sfântă Taină şi afirmă importanţa căsătoriei pentru prosperitatea şi dezvoltarea societăţii în general.
Biserica noastră îşi exprimă solidaritatea cu creştinii, cu aderenţii altor religii şi cu persoanele care apără o ideologie ate, care rămân fideli concepţiei tradiţionale a căsătoriei, ca uniune dintre un bărbat şi o femeie şi se ridică împotriva oricărei alte reprezentări a căsătoriei impuse întregii societăţi – printr-o reformă juridică radicale – care nu are niciun precedent în istoria umanităţii.
Înţelegând pericolul acestui process, estimăm că este important să dezvoltăm dialogul cu toate forţele civile, religioase sau ireligioase, care apără reprezentările tradiţionale ale valorilor familiale. Acest criteriu este unul dintre cele mai importante în alegerea partenerilor Bisericii Ortodoxe Ruse pentru dialogul inter-creştin şi inter-religios”.