Declarația Consiliului Mondial al Bisericilor (WCC) cu prilejul împlinirii a 66 de ani de la bombardamentul atomic de la Hiroshima și Nagasaki

Religia în lume

Declarația Consiliului Mondial al Bisericilor (WCC) cu prilejul împlinirii a 66 de ani de la bombardamentul atomic de la Hiroshima și Nagasaki

„În ciuda bombei atomice, noi supraviețuitorii am început să înțelegem semnificația supraviețuirii noastre și să transcendem tragediile noastre personale. Am devenit convinși că nici un om nu trebuie să mai suporte experiența noastre de inumanitate, ilegalitate, imoralitate și cruzime în războiul atomic”.

 (Setsuko Thurlow, elevă de 14 ani la bombardamentul din Hiroshima)

 

În fiecare august, cu o persistentă durere și câteva speranțe, gândurile noastre se întorc către cei ce au suferit datorită bombelor atomice ucigașe din 1945. Mărturia Dnei Thurlow, a fost adusă în cadrul Convocării Internaționale Ecumenice în mai, acest an. Curajul ei de o viață și convingerea ei ne-au învățat că speranța este inima păcii drepte. În mod sigur, cel mai frumos memorial al celor care au murit la Hiroshima și Nagasaki, o jumătate de milion de oameni, ar fi să eliminăm armele nucleare în timpul vieții supraviețuitorilor acestora.

Căci atâta timp cât armele nuclere există, fiecare an ne aduce noi rațiuni de a clădi olume în care o asemenea tragedie să nu se mai poată întâmpla niciodată. Decembrie anul trecut, am văzut un mic pas în acest sens, când Rusia și Statele Unite au ratificat un nou tratat pentru a-și reduce arsenalul nuclear.Anul trecut, cu  presiune intensă din partea societății civile și a Bisericilor, o majoritate solidă a guvernelor sunt pe cale să sprijine o convenție care să interzică toate armele nucleare.
Totuși, aici în Geneva, au fost împotrivitori ai acestui deziderat, la Conferința pentru Dezarmare, din cele 65 de state care s-au adunat pentru dezbateri, 9 țări care au arme nucleare continuă să blocheze progresele pentru toți.
În ciuda datoriilor și crizelor financiare, cele 9 țări nucleare își modernizează arsenalele nucleare la un cost de un trilion de dolari în deceniul viitor, afirmă un studiu al societății civile în iunie. Asemenea acțiuni vor garanta faptul că armele atomice vor exista mereu.
Din nou în acest an, în numele Bisericilor din cadrul WCC, Conferinței Bisericilor Europene, Consiliului Național al Bisericilor lui Hristos în USA și Consiliul Bisericilor Canadiee au chemat NATO să își retragă armele nucleare staționate în Europa și să-și reducă dependența de armament atomic.

Dezastrul de la Fukushima din martie a răspândit radiații într-o măsură a devastării care a distrus orașe și a ucis mii de oameni. Bisericile din Japonia ajută pe supraviețuitori și monitorizează politicile nucleare mai atent.
Convocarea despre Pace din mai a îmbrățișat cuvintele Patriarhului Ecumenic Bartolomeu I care a chemat Bisericile să reflecteze la iubirea lui Dumnezeu pentru lume: „Situația noastră prezentă este cel puțin în două aspec te fără precedent: în primul rând, niciodată până acum nu a fst posibil pentru un grup de oameni să eradicheze atât de mulți oameni în mod simultan, în al doilea rând, niciodată umanitatea nu a fost în poziția să distrugă atât de mult mediul planetei. Suntem confruntați cu noi circumstanțe radicale, care cer de la noi un angajament radical la pace” a spus Patriarhul Ecumenic.

Cuvintele sale au dat glas  întregii comunități ecumenice internaționale: „Ca Biserici nu putem accepta două atât de groaznice amenințări, ca membri ai familiei umane nuptem permite două pericole atât de mari să rămână fără răspuns”.

Rev. Dr. Olav Fykse Tveit
 Secretar General al Consiliului Mondial al Bisericilor

Traducerea și adaptarea: Pr. Ioan Valentin Istrati

Sursa: http://www.oikoumene.org