„Deniile din această săptămână sunt călăuze spre mântuirea sufletelor noastre“

Arhiepiscopia Iaşilor

„Deniile din această săptămână sunt călăuze spre mântuirea sufletelor noastre“

Credincioşii din parohia „Sfântul Nicolae“ - Socola din Iaşi, ce aparţine de Protopopiatul Iaşi 2, au participat, acum două zile, în număr mare la Denia pentru Sfânta şi Marea Miercuri. Slujba a fost oficiată de Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, alături de un sobor de preoţi şi diaconi.

Denia pentru Sfânta şi Marea Miercuri a fost oficiată marţi seara, 10 aprilie, la Biserica „Sfântul Nicolae“ - Socola din Iaşi, de IPS Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Răspunsurile la strană au fost date de corul psaltic al parohiei „Sfântul Nicolae“ - Socola. La finalul slujbei, pr. Vilie Doroşincă, protopop al Protopopiatului Iaşi 2, a apreciat modul în care slujitorii Bisericii „Sfântul Nicolae“ - Socola îşi fac datoria din punct de vedere pastoral, administrativ şi social-filantropic. „Atât părinţii slujitori, cât şi credincioşii din parohie au o mare recunoştinţă faţă de înaintaşi“, a spus pr. protopop Vilie Doroşincă, care a amintit că Biserica „Sfântul Nicolae“ - Socola este prima biserică zidită şi sfinţită după 1990 în municipiul Iaşi. Părintele paroh Grigore Timoftescu a accentuat că la Biserica „Sfântul Nicolae“  - Socola atât preoţii slujitori, cât şi enoriaşii se străduiesc să împlinească rugăciunea şi lucrarea administrativă. „Ca o mulţumire pe care o avem noi, slujitorii sfântului altar, doresc să aduc la cunoştinţă că, în perioada Postului Mare, în biserica noastră, s-au mărturisit şi împărtăşit 1.500 de persoane“, a subliniat pr. paroh Grigore Timoftescu, care a mulţumit Mitropolitului Moldovei şi Bucovinei „pentru clipele de înălţare sufletească prilejuite de prezenţa la slujba Deniei“.

Chipul femeii păcătoase şi chipul apostolului Iuda

Înalt Preasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan a subliniat faptul că, în cadrul Deniei de marţi seara, Biserica ne aşază în faţă chipul femeii desfrânate, care se pocăieşte, şi cel al apostolului Iuda, care trădează. „Femeia păcătoasă se pleacă la pământ, sărută picioarele Domnului Hristos şi le şterge cu părul capului ei, fiind conştientă de mulţimea păcatelor pe care le-a săvârşit. Hristos, aflându-se în Grădina Ghetsimani, este sărutat de Iuda pe obraz. Sărutul femeii păcătoase se transformă în mântuirea ei, iar cel al lui Iuda în pierderea acestuia. În timp ce femeia păcătoasă luptă să pătrundă în starea de pocăinţă, conştientă fiind de mulţimea păcatelor ei, Iuda umblă cu vicleşug. Femeia păcătoasă ia un vas de alabastru cu mir de mult preţ pe care îl varsă pe trupul lui Iisus, anticipând moartea şi aşezarea Sa în mormânt. În acelaşi timp, Iuda se gândeşte cum să-L trădeze pe Domnul Hristos. Femeia păcătoasă îşi recunoaşte păcatul, în timp ce Iuda îl ascunde. Femeia păcătoasă nu-şi pierde nădejdea în Mântuitorul Hristos şi în iertarea păcatelor ei, pe când Iuda, constatând trădarea care l-a definit, cade în deznădejde şi se spânzură. Denia din această seară (n.r. marţi) este rânduită de Biserică pentru ca, în drumul nostru către noaptea Învierii, să ne aşeze în faţă chipul femeii păcătoase şi cel al lui Iuda. Deniile din această săptămână sunt călăuze spre mântuirea sufletelor noastre“, a explicat IPS Teofan.

Citește despre: