Dentiştii îşi pot crea cabinete mobile pentru zonele izolate

Social

Dentiştii îşi pot crea cabinete mobile pentru zonele izolate

    • Dentiştii îşi pot crea cabinete mobile pentru zonele izolate
      Dentiştii îşi pot crea cabinete mobile pentru zonele izolate

      Dentiştii îşi pot crea cabinete mobile pentru zonele izolate

Potrivit unui proiect de ordin al Ministerului Sănătăţii (MS), medicii dentişti îşi pot crea cabinete mobile pentru intervenţii simple în zonele izolate, în condiţiile scăderii numărului de consultaţii stomatologice de la 1,62 pe locuitor în 1998 la 0,35 în 2008.

În condiţiile în care populaţia din zonele rurale şi din ariile administrativ-teritoriale defavorizate nu are acces la servicii de medicină dentară din cauza absenţei unor unităţi medicale autorizate, autorităţile sanitare vor să permită dentiştilor să aibă unităţi mobile, la care să acorde consultaţii şi tratamente simple.

Potrivit proiectului de ordin, cabinetul de medicină dentară propriu-zis, indiferent de sistemul în care funcţionează (închis, semideschis sau deschis), va avea alocat, pentru fiecare unitate de lucru, un spaţiu de minimum nouă metri pătraţi, respectiv şase metri pătraţi, dacă este mobil.

Prin acest proiect, spun iniţiatorii, se asigură cadrul legal necesar pentru îmbunătăţirea accesului la consultaţii şi tratamente stomatologice în România şi dezvoltarea activităţilor de profilaxie şi de educaţie pentru sănătate orală. „Cabinetele medicale şi de medicină dentară, inclusiv cabinetul mobil de medicină dentară, pot asigura sterilizarea instrumentarului, dispozitivelor şi materialelor sanitare, pe baza contractelor încheiate cu unităţi specializate şi autorizate în acest sens“, se mai arată în proiect.

Cabinetele mobile vor fi dotate cu truse ce pot fi sterilizate şi cu rampe de acces pentru persoanele cu handicap, se mai precizează în proiectul lansat marţi în dezbatere publică.

De asemenea, este obligatorie dotarea cu instalaţii proprii de colectare, tratare şi evacuare a apelor uzate, astfel încât să nu se producă poluarea solului, a apei şi a aerului, şi la cabinetele medicale din localităţile în care nu există sisteme publice de canalizare, dar şi la cele mobile. În plus, deşeurile rezultate în urma activităţilor medicale vor fi colectate, depozitate, evacuate şi neutralizate conform prevederilor legale în vigoare.

În 2010, în România erau înregistraţi 12.990 de medici stomatologi, adică un medic stomatolog la 1.650 de locuitori, respectiv 6,1 stomatologi la 10.000 locuitori.

Conform datelor disponibile la nivelul Centrului Naţional pentru Organizarea şi Asigurarea Sistemului Informaţional şi Informatic în Domeniul Sănătăţii (CNOASIIDS), tendinţa numărului de consultaţii şi tratamente stomatologice în România a fost una în continuă scădere, de la 1,09 consultaţii şi tratamente pe locuitor în 1970 la 1,62 în 1998, pentru a ajunge, în 2008, la 0,35 consultaţii şi tratamente pe locuitor.