Descoperirea unei aşezări creştine egiptene din secolul IV A.D.
Cotidianul egiptean Almasry Alyoum a publicat rezultatele cercetărilor arheologice asupra unui sit istoric din secolul al IV-lea din regiunea Ain al-Sabil.
O echipă de cercetători a scos săptămâna trecută la lumină o aşezare creştină străveche îngropată în nisip. Cercetările au fost confirmate de Consiliul Suprem al Antichităţilor din Egipt.
“Niciodată nu am excavat în Ain al-Sabil înainte de asta”. a spus Mostafa Amin, Secretarul General al Consiliului pentru cotidianul mai sus menţionat.
Mohsen Ali, directorul Autorităţii Antichităţilor Islamice şi Coptice a spus că cercetătorii au găsit o casă mare, cu o sală centrală, dormitoare, o bucătărie cu cuptor şi o scară. Monede de bronz şi oale de lut au fost descoperite în acelaşi loc. Dar cea mai importantă descoperire a fost o Biserică creştină basilicală înconjurată de apartamente pentru preoţi.
Creştinătatea egipteană numită şi coptică există încă din veacul apostolic, după ce Sfântul Apostol şi Evanghelist Marcu a creştinat Alexandria şi întregul Egipt. Copţii au suferit prigonire şi discriminare de-a lungul secolelor mai ales după cucerirea arabă din secolul al VII-lea.
Secolul al IV-lea a fost o perioadă de înflorire a creştinismului egiptean. Pelerinaje la martiri, monahismul scetic din Tebaida, basilici monumentale, mănăstiri cu sute de călugări, teologia alegorică alexandrină, sunt doar câteva aspecte ale acestei înfloriri.
Există aproximativ 8 milioane de creştini copţi în Egipt (10% din populaţia Egiptului), 4 milioane în diaspora şi jumătate de million în Sudan.
Traducerea şi adaptarea: Pr. Ioan Valentin Istrati
Sursa: http://www.christianpost.com