Descoperirea unei aşezări creştine egiptene din secolul IV A.D.

Religia în lume

Descoperirea unei aşezări creştine egiptene din secolul IV A.D.

    • Descoperirea unei aşezări creştine egiptene din secolul IV A.D.
      Descoperirea unei aşezări creştine egiptene din secolul IV A.D.

      Descoperirea unei aşezări creştine egiptene din secolul IV A.D.

Cotidianul egiptean Almasry Alyoum a publicat rezultatele cercetărilor arheologice asupra unui sit istoric din secolul al IV-lea din regiunea Ain al-Sabil.

 O echipă de cercetători a scos săptămâna trecută la lumină o aşezare creştină străveche îngropată în nisip. Cercetările au fost confirmate de Consiliul Suprem al Antichităţilor din Egipt.

“Niciodată nu am excavat în Ain al-Sabil înainte de asta”.  a spus Mostafa Amin, Secretarul General al Consiliului pentru cotidianul mai sus menţionat.

Mohsen Ali, directorul Autorităţii Antichităţilor Islamice şi Coptice a spus că cercetătorii au găsit o casă mare, cu o sală centrală, dormitoare, o bucătărie cu cuptor şi o scară. Monede de bronz şi oale de lut au fost descoperite în acelaşi loc. Dar cea mai importantă descoperire a fost o Biserică creştină basilicală înconjurată de apartamente pentru preoţi.

Creştinătatea egipteană numită şi coptică există încă din veacul apostolic, după ce Sfântul Apostol şi Evanghelist Marcu a creştinat Alexandria şi întregul Egipt. Copţii au suferit prigonire şi discriminare de-a lungul secolelor mai ales după cucerirea arabă din secolul al VII-lea.

Secolul al IV-lea a fost o perioadă de înflorire a creştinismului egiptean. Pelerinaje la martiri, monahismul scetic din Tebaida, basilici monumentale, mănăstiri cu sute de călugări, teologia alegorică alexandrină,  sunt doar câteva aspecte ale acestei înfloriri.

Există aproximativ 8 milioane de creştini copţi în Egipt (10% din populaţia Egiptului), 4 milioane în diaspora şi jumătate de million în Sudan.

Traducerea şi adaptarea: Pr. Ioan Valentin Istrati

Sursa: http://www.christianpost.com