Deţinuţi în pelerinaj la Biserica Toma Cozma

Arhiepiscopia Iaşilor

Deţinuţi în pelerinaj la Biserica Toma Cozma

Biserica Toma Cozma din Iaşi a fost vizitată joi, 19 decembrie 2013, de zece deţinuţi de la Penitenciarul Iaşi. Cu acest prilej a fost oficiată o slujbă de binecuvântare, iar părintele paroh Mihai Mărgineanu a adresat un cuvânt catehetic. Activitatea face parte din proiectul "Pelerinaj la locurile sfinte", derulat de Pentenciarul Iaşi, cu sprijinul şi implicarea părintelui misionar Pavel Antoce.

Un grup de deţinuţi de la Penitenciarul de Maximă Siguranţă din Iaşi au vizitat joi, 19 decembrie 2013, Biserica Toma Cozma din Iaşi. Activitatea a avut loc cu prilejul sărbătorii Naşterii Mântuitorului Hristos, în cadrul proiectului "Pelerinaj la locurile sfinte". Deţinuţii, care au venit pe jos până la Toma Cozma, au fost însoţiţi de pr. Pavel Antoce, misionar de caritate la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Iaşi şi de un angajat al instituţiei. Pentru început, părintele paroh Mihai Mărgineanu a prezentat istoria de secole a Bisericii Toma Cozma, ocrotită de Sfântul Apostol Toma şi de Sfânta Mare Muceniţă Ecaterina, menţionând numele şi rolul deosebit al preoţilor parohi ai acestui sfânt lăcaş care s-au evidenţiat de-a lungul timpului. În continuare, a fost oficiată o slujbă de binecuvântare în cadrul căreia au fost rostite mai multe rugăciuni de dezlegare şi pentru sănătate. Părintele paroh Mihai Mărgineanu a adresat apoi un cuvânt catehetic în care a vorbit despre sărbătoarea Naşterii Domnului şi despre libertate. "Fiecare sărbătoare este un moment de înnoire a noastră sufletească în Hristos. Alături de Hristos ne înţelegem propria viaţă. Cel care s-a botezat a devenit ucenic al lui Hristos. Învăţăturile Mântuitorului se transformă în noi în izvor de înţelepciune. De aceea, suntem datori să citim din Sfânta Scriptură, chiar dacă avem în faţă acelaşi text. Alături de Hristos descoperim adevărata libertate. Dumnevoastră veţi redescoperi bucuria de a fi liberi. Ne dorim această libertate şi o revendicăm încă din fragedă copilărie. Alegerea binelui te face liber. E o înşelăciune a diavolului să pretinzi că vrei să alegi între un bine şi un rău. Când alegi răul nu mai eşti liber. Alături de Hristos descoperim libertatea interioară. Indiferent de ceea ce se petrece în exteriorul nostru, în interior trebuie să funcţioneze înţelepciunea, dreapta judecată şi reperele de respectare a valorilor care ne dau valoare. Respectarea valorilor morale, spirituale, culturale, înseamnă să te respecţi pe tine însuţi. Noi trebuie să-L căutăm pe Dumnezeu. Noi suntem cei care în mod liber descoperim pe Dumnezeu. Atât de mult ne iubeşte Dumnezeu, încât ne respectă libertatea", a explicat parohul de la Toma Cozma, care a făcut referire apoi la constrângerile libertăţii.

"M-am simţit foarte bine în Biserica Toma Cozma"

"Se apropie momentul în care veţi reveni în contact cu lumea aşa-zis «liberă», veţi descoperi că mulţi dintre noi nu mai suntem atât de liberi pe cât am vrea. Suntem constrânşi de orânduielile sociale, de obligaţiile noastre familiale, de propriile exigenţe, de propriile dorinţe. Privind din perspectivă creştină, tristeţea pe care ţi-o aduce această constrângere aparentă a libertăţii, trebuie să se transforme în sacrificiu de sine. Jertfa, din perspectivă creştină, îţi dă bucuria că faci ceea ce trebuie să faci", a spus pr. paroh Mihai Mărgineanu. Părintele misionar Pavel Antoce a mulţumit parohului de la Toma Cozma pentru cuvântul adresat deţinuţilor şi l-a invitat în capela penitanciarului pentru a se ruga împreună şi pentru persoanele private de libertate. Gheorghe T. mai are o lună și jumătate până când va fi eliberat. Deținutul a ținut să mulțumească conducerii Penitenciarului Iași pentru încrederea acordată de a fi în preajma sărbătorilor de iarnă în Biserica Toma Cozma: "Acest pelerinaj are o însemnătate deosebită în viaţa noastră. Mai avem foarte puţin de executat din pedeapsă, iar apoi ne vom reîntoarce în familiile noastre. Mulţumim conducerii pentru acest dar şi urăm tututror sărbători frumoase". "M-am simţit foarte bine în Biserica Toma Cozma şi am rămas impresionat de vechimea caestui lăcaş de închinăciune. Plec din această biserică gândindu-mă la greşelile pe care le-am făcut şi din cauza cărora am ajuns în penitenciar", a mărturisit Cătălin. La final, cei zece deţinuţi au cântat împreună cu cei doi slujitori colindul "O ce veste minunată!".