„Dialog cu sacrul“ la Biserica „Adormirea Maicii Domnului“ – Galata

Arhiepiscopia Iaşilor

„Dialog cu sacrul“ la Biserica „Adormirea Maicii Domnului“ – Galata

    • „Dialog cu sacrul“ la Biserica „Adormirea Maicii Domnului“ – Galata
      „Dialog cu sacrul“ la Biserica „Adormirea Maicii Domnului“ – Galata

      „Dialog cu sacrul“ la Biserica „Adormirea Maicii Domnului“ – Galata

În galeria de artă a Bisericii „Adormirea Maicii Domnului“ - Galata din Iaşi a avut loc marţi, 11 octombrie, vernisajul expoziţiei „Dialog cu sacrul“. Expoziţia reuneşte lucrări de pictură şi sculptură ale artiştilor din mai multe oraşe ale ţării.

Fundaţia AXart din Iaşi, parohia „Adormirea Maicii Domnului“ - Galata din Iaşi şi Primăria municipiului Iaşi au organizat, în urmă cu două zile, expoziţia de pictură şi sculptură „Dialog cu sacrul“. Artiştii din mai multe oraşe ale ţării (Iaşi, Bacău, Timişoara, Bucureşti ş.a.) au expus în galeria de artă a Bisericii „Adormirea Maicii Domnului“ lucrări de pictură şi sculptură.

Părintele paroh Mircea Stoleriu şi-a exprimat bucuria pentru prezenţa artiştilor „de o valoare deosebită“ la acest eveniment. „Artiştii au venit să ne arate preocupările lor, profunzimile gândirii lor. Lucrările expuse sunt nişte întrebări sau răspunsuri. Într-un dialog întrebăm şi căpătăm răspunsuri. Iată artistul devine un profet. Dostoievski spunea că frumuseţea va salva lumea. Expunerile de aici au venit cu frumosul gândului celor care le-au creat. Mulţumesc Zamfirei Bârzu pentru că mi-a propus să realizăm această expoziţie şi felicit pe toţi cei care au răspuns cu drag acestei chemări“, a spus pr. paroh Mircea Stoleriu. Prof. dr. Petru Bejan, critic de artă, a vernisat expoziţia „Dialog cu sacrul“. „Întâlnirea cu sacrul este una cu totul diferită. Întâlnirea cu sacrul se face la modul simbolic. Ne raportăm la gesturi, ritualuri, evenimente, personaje, pe care le investim în mod simbolic. Sacrul poate fi relevat în aceste forme substitut - imagini, care sunt produsele artiştilor. Avem aici în jur de 40 de lucrări ce aparţin unor artişti de primă mână din toate zonele ţării. Fiecare autor a mizat pe o construcţie simbolică menită să ne apropie de ceea ce numim sacrul. Autorii codifică anumite simboluri menite să ne apropie de Dumnezeu“, a subliniat prof. dr. Petru Bejan.

În Biserica „Adormirea Maicii Domnului“ a fost susţinut un concert de muzică religioasă de Corul „Apostolii“ al preoţilor din protopopiatele Iaşi 1 şi Iaşi 2, dirijat de pr. Mircea Stoleriu. În cadrul concertului, poetul Dumitru Vacariu din Iaşi a recitat poezii din creaţia proprie.