Dicționar de Istoria și Filosofia Religiilor

Religia în lume

Dicționar de Istoria și Filosofia Religiilor

După apariția Enciclopediei Ortodoxiei Românești, Permanența Consiliului Național Bisericesc a aprobat, în ședința de lucru de astăzi, 18 martie, și realizarea unui „Dicționar de istoria și filosofia religiilor”, sub coordonarea Pr. Prof. Dr. Nicolae Achimescu.

Mai multe informații a oferit pentru TRINITAS TV, Pr. Prof. Dr. Nicolae Achimescu de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iași care este și coordonatorul acestui Dicționar: „Este vorba de o lucrare amplă, dar și rezumativă în același timp. După cum se știe domeniul acesta al Istoriei și Filosofiei Religiilor este un domeniu foarte vast. S-au elaborat de altfel după cum se știe Enciclopedii și Dicționare în mai multe volume și să nu mai amintesc de câte Enciclopedii a coordonat marele Mircea Eliade în 16 volume. De această dată este vorba despre un Dicționar într-un singur volum mai amplu care va trebui să rezume marile religii contemporane universale și acele religii din Antichitate care au creat contextul apariției, cât și mediul în care apărut creștinismul după aceea”.

La elaborarea noului Dicționar vor colabora specialiști reputați în domeniu, în mare parte teologi. Comisia de autori va fi stabilită în viitorul apropiat: „Ceea ce dorim să elaborăm noi, știut fiind faptul că există și alte Dicționare și Enciclopedii elaborate de oameni care nu sunt teologi, este ca acest Dicționar să poarte această amprentă și să se simtă faptul că a fost elaborat de niște teologi”.

„Dicționarul de istoria și filosofia religiilor” va reprezenta un instrument de lucru atât pentru profesorii, elevii și studenții din toate formele de învățământ teologic, cât și pentru jurnaliști și pentru profesorii de religie din școlile publice.