Distribuitorii de medicamente susţin modificarea Legii Sănătăţii

Social

Distribuitorii de medicamente susţin modificarea Legii Sănătăţii

    • Distribuitorii de medicamente susţin modificarea Legii Sănătăţii
      Distribuitorii de medicamente susţin modificarea Legii Sănătăţii

      Distribuitorii de medicamente susţin modificarea Legii Sănătăţii

Robert Popescu, preşedintele Asociaţiei Distribuitorilor şi Retailerilor Farmaceutici din România (ADRFR) a declarat marţi, într-o conferinţă de presă că susţine modificarea Legii Sănătăţii, în sensul obligării producătorilor de medicamente să onoreze comenzile primite din partea distribuitorilor.

"Noi susţinem întru totul propunerea Ministerului Sănătăţii de modificare a Legii Sănătăţii în direcţia introducerii în mod specific a obligaţiei de serviciu public şi pentru producătorii de medicamente şi sperăm ca această modificare legislativă să aibă loc", a adăugat Robert Popescu.

El a afirmat că în ultimii doi ani au apărut probleme de aprovizionare cu anumite produse medicamentoase, unele dintre ele fiind critice pentru pacienţi.

"Din acest motiv, asociaţia noastră a militat pe lângă Ministerul Sănătăţii şi alte autorităţi din domeniu, pentru a interveni şi a întări prevederile legislaţiei în vigoare, astfel încât atât distribuitorii, cât şi producătorii - care de fapt sunt sursa medicamentelor - să aibă obligaţii explicite în sensul de a trebui să livreze comenzile care sunt lansate dinspre pacienţi spre ei şi, de asemenea, să existe un set de sancţiuni specifice pentru cei care ignoră aceste obligaţii", a mai spus Popescu.

La conferinţa de presă de marţi, au participat și Rene Jenny, preşedintele Asociaţiei Europene a Distribuitorilor Farmaceutici (GIRP), Iulian Trandafir şi Cezar Zaharia, vicepreşedinţii ADRFR, Cristina Munteanu, directorul executiv al ADRFR, şi Magda Savin, directorul Relaţii Economice şi Europene al GIRP.

Tot marți, o delegaţie comună GIRP - ADRFR a participat la o serie de întrevederi restrânse cu oficiali ai Ministerului Sănătăţii, Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Consiliul Concurenţei în cadrul cărora s-a discutat despre importanţa distribuţiei farmaceutice şi asigurarea unui acces rapid şi continuu la medicamente al pacienţilor. O altă temă dezbătută a fost cea cu privire la implementarea obligaţiei de serviciu public pentru toţi operatorii din sistemul farmaceutic.

"Lipsa de medicamente, atât în România cât şi la nivel european, ar putea fi combătută prin implementarea şi respectarea obligaţiilor de serviciu public de către distribuitori şi farmacii. Pentru ca această obligaţie să fie eficient implementată, distribuitorii şi farmaciile au nevoie însă de sprijinul producătorilor farmaceutici, care să furnizeze în mod adecvat şi continuu medicamentele necesare pieţei interne. Fără această obligaţie a producătorilor de a furniza medicamente, distribuitorii nu vor putea fi în măsură să îşi îndeplinească propriile obligaţii", a declarat Rene Jenny.

Preşedintele GIRP a subliniat că este esenţial ca autorităţile să controleze în mod constant aplicarea obligaţiilor şi a pledat pentru o colaborare între toţi actorii din sistemul farmaceutic pentru a asigura furnizarea continuă a medicamentelor pentru toţi pacienţii.

"Distribuitorii de medicamente din Europa sunt pregătiţi şi deschişi să colaboreze strâns cu toţi partenerii din lanţul de aprovizionare, inclusiv autorităţile naţionale şi europene, în scopul combaterii eficiente a lipsei de medicamente de pe diferite pieţe europene ", a mai spus Rene Jenny.

Membrii ADRFR distribuie, în România, 25.000 de produse farmaceutice în aproximativ 4.500 de farmacii de pe teritoriul ţării asigurând peste 8.000 de locuri de muncă directe. Cu o cifră de afaceri cumulată de peste 1,8 miliarde de euro pe an, membrii ADRFR reprezintă aproximativ 60% din piaţa de distribuţie şi retail autohoton.