Doctorul Radu Deac a primit titlul de Cetăţean de Onoare al municipiului Sighişoara
Inițiatorul transplantului de cord din România, dr.Radu Deac a primit marţi titlul de "Cetăţean de Onoare al municipiului Sighişoara", pentru contribuţia decisivă la dezvoltarea chirurgiei cardiace în România.
Ceremonia de decernare a titlului de "Cetăţean de Onoare" a avut loc în Sala "Mihai Eminescu", iar alături de profesorul Radu Deac o distincţie similară va fi acordată şi fostului primar al oraşului, din perioada 1990-2000, Constantin Ştefănescu, potrivit unui comunicat de presă al Primăriei Sighişoara.
Personalitate marcantă a vieţii medicale din România, prof.univ.dr.Radu Deac este preşedintele Consiliul Ştiinţific al Agenţiei Naţionale de Transplant, este iniţiatorul Institutelor de Boli Cardiovasculare şi Transplant (IBCvT) din România şi a condus IBCvT Tâgu Mureş până la desfiinţarea acestuia, în 2011, iar de Sighişoara îl leagă studiile liceale, absolvite la actualul Colegiu Naţional "Mircea Eliade".
Activitatea profesională a dr.Radu Deac se întinde pe mai multe decenii, timp în care a realizat numeroase operaţii, unele în premieră naţională. Radu Deac deţine numeroase distincţii internaţionale şi brevete de invenţie pentru valve cardiace artificiale, acordate de România, dar şi de SUA.
"Sunt foarte onorat şi mişcat de acest gest pentru că Sighişoara este oraşul meu de suflet, acolo am crescut. E oraşul meu de adopţie dacă pot spune aşa", a precizat prof. dr. Radu Deac. "Le mulţumesc domnului primar şi consilierilor locali pentru că s-au gândit la mine, le sunt foarte recunoscător pentru gestul lor mai ales că de Sighişoara mă leagă foarte multe amintiri frumoase", a mai spus mendicul.
Constantin Ştefănescu a fost primarul Sighişoarei în perioada 1990-2000, iar în mandatele sale Sighişoara a fost primul oraş inclus în lista Patrimoniului UNESCO din România, oraşul a primit Diploma de Onoare a Consiliului Europei, iar de numele său se leagă iniţierea Festivalului Medieval şi a Festivalului de Muzică Cultă.
În cadrul festivităților, personalitățile au primit titlul, constând într-o diplomă, un buchet de flori şi cheia oraşului.
Ceremonia a fost urmată de spectacolul de operă "La Traviata", în cadrul căruia și-au dat concursul sopranele Cristina Eremia şi Simonida Luţescu, tenorul Andrei Lazăr şi baritonul Vasile Chişiu, acompaniaţi de Orchestra de Cameră "Unirea" şi pianista Mădălina Florescu, din cadrul Operei Române.