Proiect de educație cinematografică pentru elevii din Capitală și alte 7 localități din țară

Educaţie

Proiect de educație cinematografică pentru elevii din Capitală și alte 7 localități din țară

    • Proiect de educație cinematografică pentru elevii din Capitală și alte 7 localități din țară
      Proiect de educație cinematografică pentru elevii din Capitală și alte 7 localități din țară

      Proiect de educație cinematografică pentru elevii din Capitală și alte 7 localități din țară

Programul de educație cinematografică Cinema-Edu se va desfășura în perioada februarie - iunie, când, liceenii din aproape 80 de unități de învățămând din Bucurști și din alte 7 localități din țară vor avea posibilitatea de a urmări 6 filme, primele proiecții fiind programate pe 24 și 25 februarie, informează organizatorii, într-un comunicat de presă.

 

Proiecțiile programate pe data de 24 februarie vor avea loc la Noul Cinematograf al Regizorului Român şi la Institutul Italian de Cultură "Vito Grasso", unde va rula pelicula "Eu şi tu/ Io e te", cel mai recent film al regizorului Bernardo Bertolucci, care are ca puncte centrale creativitatea și relațiile de comunicare, care adesea pot fi dificile, inclusiv între fraţi.

Pe data de 25 februarie, Institutul Cervantes găzduieşte lungmetrajul "Bila/ El Bola", o poveste despre o prietenie care are puterea de a-l transforma pe Pablo, un băiat de 12 ani cu o situaţie familială dificilă.

Proiectul Cinema-Edu are ca scop familiarizarea publicul tânăr cu filme din patrimoniul european şi naţional, susţinând discuţii şi dezbateri pe baza temelor cinematografice abordate. De asemenea, se vrea ca tinerii liceeni să își dezvolte un vocabular format pentru înţelegerea acestor producţii, să își dezvolte spiritul critic şi creativ. Proiecţiile Cinema-Edu sunt organizate de către Asociaţia Culturală Macondo din anul 2010, care, astfel, au dezvoltat primul proiect de educaţie cinematografică din România.

Potrivit unui raport al Centrului Naţional al Cinematografiei, în perioada 2008 - 2012, procentul de spectatori pentru producţiile europene şi româneşti a fost în scădere, aproape 90% dintre spectatori preferând doar filmele americane.

Fiecare film Cinema-Edu este însoţit de un ghid de discuţie şi analiză, dedicat atât elevilor, cât şi profesorilor, care pot continua dezbaterile din sălile de proiecţie şi la şcoală, în orele de dirigenţie. Pe parcursul acestui an, elevii sunt invitaţi în spaţii culturale (Institutul Cervantes, Institutul Cultural Italian, Biblioteca Naţională, Cinema Elvira Poescu şi Noul Cinematograf al Regizorului Român), cu invitaţi speciali şi surprize pregătite pentru Săptămâna ”Să fim mai buni, să ştim mai mult” din perioada 7 -11 aprilie.

Celelalte localităţi participante în proiect sunt Topliţa, Corabia, Caracal, Moineşti, Moreni, Târgovişte şi Slobozia.

Programul este realizat în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale, Ministerul Tineretului şi Sportului, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, Muzeul Naţional al Ţăranului Român, Centrul Naţional al Cinematografiei, Institutul Cervantes, Institutul Italian de Cultură "Vito Grasso", Biblioteca Naţională a României şi Institutul Francez.