Elevi botoşăneni în tabăra naţională de ecologizare de la Sâmbăta de Sus
În perioada 14-17 iulie, 162 de elevi din judeţele din nord-estul ţării au participat la proiectul "Tineretul implicat în activităţi de protecţia mediului", ce se desfăşoară în lunile iulie-august la Academia Teologică de la Mănăstirea "Brâncoveanu" de la Sâmbăta de Sus.
Proiectul este implementat de Asociaţia Română pentru Cultură, Educaţie şi Sport (ARCES) din Bucureşti, în parteneriat cu Agenţia Română de Consultanţă şi cu Centrul Social-Cultural-Religios "Patriarhul Teoctist" din Capitală şi finanţat din Fondul de Mediu al Ministerului Mediului şi Pădurilor. Judeţul Botoşani a fost reprezentat de 20 de elevi merituoşi şi profesorul voluntar Rozalia Groza de la Şcoala Generală Numărul 11 din Botoşani. "Cum au ajuns în zona de munte, priveliştea minunată i-a făcut pe copii să înţeleagă că va fi o tabără de neuitat, lucru care s-a şi confirmat pe parcursul şederii lor aici. Nici nu aveau de ce să fie altfel, deoarece condiţiile de cazare, masă şi programul taberei au fost foarte bune. După ce au participat la dezbateri privind tipurile de poluare, agenţi poluanţi, efectele nocive ale poluării asupra darului divin numit "natură", toţi participanţii la tabără au trecut la punerea în practică a celor învăţate. Acţiunile de ecologizare au fost adevărate întreceri între echipele celor şase judeţe, câştigătoare fiind pădurea şi împrejurimile mănăstirii", a mărturisit prof. Rozalia Groza
Activităţi recreative şi prelegeri cu folos duhovnicesc
În una dintre zile, beneficiarii taberei au mers într-o excursie în oraşul Sibiu, unde au vizitat mai multe obiective turistice: Catedrala mitropolitană Ortodoxă, unde elevii s-au închinat şi au ascultat un cuvânt de învăţătură, Muzeul Naţional Brukenthal, grădina zoologică ş.a. Sâmbătă, 16 iulie, după ce fiecare echipă s-a prezentat în cadrul taberei cu poezii, cântece şi scenete, a avut loc un concurs de cunoştinţe generale, câştigătoare fiind echipa botoşăneană. "Ziua de sâmbătă s-a încheiat cu un superb foc de tabără unde toţi elevii au cântat, au dansat, s-au bucurat de prieteniile legate în această perioadă de neuitat şi au slăvit pe Dumnezeu pentru aceste zile minunate şi pentru dragostea cu care au fost înconjuraţi atât de organizatorii taberei, cât şi de părintele stareţ, arhimandritul Ilarion Urs. În ultima zi, după ce copiii au fost recompensaţi cu premii şi diplome, însoţiţi de profesorii voluntari, au pornit spre casă, fericiţi că au legat noi prietenii, au învăţat lucruri noi şi cu dorinţa de a transmite şi colegilor lor de şcoală sau joacă cele învăţate în acest loc mirific şi binecuvântat de Dumnezeu, numit Sâmbăta de Sus. Mulţumim şi pe această cale tuturor organizatorilor şi rugăm pe Bunul Dumnezeu să răsplătească efortul lor", a spus prof. Rozalia Groza.