Elvetia se va afla în boxa acuzaților ONU pentru poziția antiminarete

Religia în lume

Elvetia se va afla în boxa acuzaților ONU pentru poziția antiminarete

Elveția se va afla în boxa acuzaților, în fața Comisiei pentru Drepturile Omului a ONU pentru interzicerea minaretelor, potrivit unui proiect de rezoluție la care avut acces astăzi, miercuri 10 martie 2010, AFP.
Proiectul, în prezent consultat de către statele musulmane și cele africane, “condamnă ferm” interdicția asupra construcției minaretelor, văzută ca o “manifestare” a islamofobiei, si care încalcă în mod clar obligațiile internaționale în domeniul drepturilor omului și al drepturilor privind libertatea religiei.
Astfel de măsuri sunt de natură să alimenteze “discriminarea, extremismul și prejudecățile, ceea ce duce la polarizări și divizări periculoase, cu consecințe nedorite și fara egal”, avertizează textul proiectului, care ar trebui să fie prezentat Consiliului Drepturilor Omului, înainte de sfârșitul sesiunii plenare, aflata în curs până pe 26 martie 2010.
Elveția a aprobat în data de 29 noiembrie 2009, cu un procentaj de 57,5%, o reformă a Constituției elvețiene prin care se interziceau minaretele, iscând un protest zgomotos în întreaga lume, în special în țările musulmane.
Parlamentul arab, un organ al Ligii Arabe, a cerut în decembrie anul trecut, “poporului elvețian, să-și revizuiască decizia sa greșită”, spunând că aceasta “reflectă sentimentele de ură și de animozitate față de islam ale unor grupări de dreapta extremiste și rasiste din Europa”.
Recent, în 25 februarie 2010, liderul Muammar Gaddafi a chemat la “război sfânt” (jihad) împotriva Elveției, din cauza interdicției construirii de minarete. “Trebuie declarat jihadul, prin orice mijloace, împotriva Elveției necredincioase și apostate, care a distrus casele lui Allah”, a declarat colonelul Gaddafi la sărbătoarea Mouloud, de comemorare a nașterii Profetului Mohamed.
Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg a primit deja mai multe sesizări invocând articole ale Convenției Europene a Drepturilor Omului, care garantează libertatea gândirii și a religiei, precum și dreptul de a nu fi discriminat.