Enoriașii din Bordea se roagă în biserică nouă
Sute de credincioși au participat duminică la slujba de sfințire a Bisericii „Sf. Împ. Constantin și Elena“ din parohia Bordea, Protopopiatul Iași 2. Ansamblul parohial de la Bordea a fost ridicat
în doi ani.
Sute de credincioși au participat duminică la slujba de sfințire a Bisericii „Sf. Împ. Constantin și Elena“ din parohia Bordea, Protopopiatul Iași 2. Ansamblul parohial de la Bordea a fost ridicat
în doi ani.
Preasfințitul Calinic Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a sfințit în urmă cu două zile Biserica „Sf. Împ. Constantin și Elena“ din parohia Bordea, Protopopiatul Iași 2. Pe un podium amenajat în curtea sfântului lăcaș a fost săvârșită Sfânta Liturghie, la finalul căreia pr. paroh Vasile Țarcă a primit rangul de iconom stavrofor. După cum ne-a declarat pr. Vilie Doroșincă, protoiereul Protopopiatului Iași 2, au primit distincții de vrednicie persoanele care s-au evidențiat în susținerea lucrărilor de construcție, printre care protos. Nicodim Gheorghiță, starețul Mănăstirii Hadâmbu, pr. Petrică Lehaci de la parohia „Sf. Nectarie“ din cartierul ieșean Alexandru cel Bun, Costică Păstârnac, primarul comunei Ipatele. „Ridicarea bisericii, a casei sociale și a celei parohiale de la Bordea a fost posibilă prin dragostea părintelui paroh Vasile Țarcă față de interesele majore ale Bisericii, având sprijinul sponsorilor. Aduc mulțumiri tuturor celor care au contribuit la ridicarea ansamblului parohial de la Bordea și nu în ultimul rând Înalt Preasfințitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei, care a binecuvântat să se oficieze această slujbă într-o zi frumoasă de toamnă“, a spus pr. Vilie Doroșincă.
Din „vie pământească“ în via lui Hristos
Parohia Bordea este amplasată la 16 kilometri de municipiul Iași și a fost înființată cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe vremea arhipăstoririi ca Mitropolit al Moldovei și Bucovinei. A funcționat ca filie a parohiei Pădureni și nu a avut niciodată biserică. Din primăvara anului 2008 au fost demarate lucrările pentru ridicarea unui lăcaș de cult care să corespundă nevoilor credincioșilor de aici. Instalarea părintelui paroh Vasile Țarcă a avut loc în luna decembrie a anului 2007, deși la vremea respectivă nu exista nici măcar loc pentru biserică. Pentru o perioadă de trei luni sfintele slujbe au avut loc într-o bucătărie de vară a unui enoriaș din parohie. „Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Calinic Botoșăneanul am slujit în acea cămăruță ca să întărim relația dintre preot și credincioși. Îmi aduc aminte cu emoție de acele momente grele în care am început misiunea în parohie. Nu am crezut că poate fi atât de multă muncă să formezi o parohie ca o familie și în al doilea rând să construiești acolo o biserică. Locul pe care l-am obținut pentru a se ridica sfântul lăcaș era o vie a familiei Năsturaș Constantin. A fost greu acestei familii să se despartă de mlădițele pe care ei le-au sădit pentru a rodi. Am încercat să transformăm acea vie pământească într-o viță-de-vie a lui Hristos, într-o mlădiță care să înflorească și care să dea rod bogat“, a mărturisit pr. paroh Vasile Țarcă.
Biserică, locuință parohială și casă socială
Lucrările la pictură, realizate de Valerică Ababei din Botoșani, au început în luna iulie a anului 2009 și au fost finalizate în luna noiembrie a aceluiași an. Lângă biserică a fost ridicată o clădire care are la parter casa socială, iar la etaj a fost amenajată locuința parohială. Ctitorii bisericii sunt enoriașii din parohia Bordea, mulți dintre ei înaintați în vârstă, credincioși și cu dorință mare de a participa la sfintele slujbe. „Putem aminti sprijinul deosebit pe care l-am primit din partea protosinghelului Nicodim Gheorghiță, starețul Mănăstirii Hadâmbu, care, pe lângă obiectele pe care le-a donat, a contribuit foarte mult la pictura și catapeteasma sfântului lăcaș. Cu ajutorul părintelui stareț Nicodim Gheorghiță au fost efectuate și lucrările la casa socială și cea parohială. Un alt sprijin a venit din partea pr. prof. dr. Viorel Sava, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă «Dumitru Stăniloae» din Iași, care ne-a ajutat să desfășurăm slujbele prin donarea tuturor cărților necesare bisericii. Doamna Veruța Moga, directorul economic al Universității de Arte «George Enescu» din Iași, ne-a ajutat și a răspuns întotdeauna nevoilor și cererilor pe care le adresam credincioșilor“, a mai spus pr. paroh Vasile Țarcă. (Constantin Ciofu)