Episcopii ortodocşi din Franţa preocupaţi de situaţia creştinilor din Orient
Adunarea Episcopilor Ortodocşi din Franţa (AEOF) s-a întrunit în reuniunea sa periodică lunară la Reşedinţa Adunării sub preşedinţia Mitropolitului Emanuel.
16 Mai 2011, Paris
Episcopii ortodocşi au mulţumit Ministrului de Interne pentru “urările călduroase” pe care le-a adresat ortodocşilor din Franţa, cu ocazia sărăbtorii Paştilor, “sărbătoarea fondatoare a Creştinătăţii”.
Mai multe chestiuni de natură pastorală, inter-ortodxoxă şi ecumenică, înscrise în ordinea zilei, au fost evocate şi analizate. Episcopii ortodocşi au abordat şi subiectele de actualitate asupra cărora este cerut avizul AEOF de diferite instanţe publice franceze. Un alt subiect discutat a fost vizita Sanctităţii Sale Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului la Paris şi vizita Preafericirii Sale Daniel, Patriarhul României la Strasbourg şi efectele lor pozitive pe plan inter-ortodox şi inter-creştin, dar şi între relaţiile Bisericii Ortodoxe cu autorităţile franceze.
De asemenea, episcopii au fost informaţi despre pregătirea „Summit-ului Religiilor lumii 2011” care se va desfăşura la Bordeaux între 23 şi 24 mai 2011. Acest summit este organizat în cadrul lucrărilor Summit-ului G8-G20 şi va fi deschis de Mitropolitul Emanuel. Adunarea va grupa – alături de acesta din urmă şi de Cardinalul Jean Pierre Ricard, Arhiepiscop de Bordeaux, personalităţi religioase provenind din diferite regiuni ale lumii. Principalele teme care vor fi tratate vor fi subiecte de actualitate care privesc evoluţii ale lumii astăzi şi reforma guvernărilor mondiale, situaţia macro-economică, schimbările climatice, dezvoltarea, imigraţia şi cooperarea pentru pace în lume.
Reuniunea AEOF a fost de asemenea ocazia pentru episcopii ortodocşi din Franţa să evoce situaţia dificilă din Orientul Mijlociu. Episcopii şi-au exprimat în această privinţă neliniştea lor asupra viitorului creştinilor din Orient. Ei sunt preocupaţi de creşterea tensiunii comunitare care se dezvoltă de o manieră ameninţătoare în aceste regiuni, unde naţiunile aspiră la democraţie. Dar ei consideră că în acest context, trebuie consolidată dinamica reformelor structurale, constituţionale şi juridice, care garantează creştinilor din Orient, persoane şi comunităţi, în mod egal cu celelalte comunităţi, o „cetăţenie” reală. O cetăţenie care nu poate fi fondată decât pe o egalitate de drepturi şi obligaţii precum şi pe respectul libertăţilor esenţiale şi fundamentale, de gândire, de conştiinţă şi de cult.
Toate iniţiativele care avansează această deşteptare a conştiinţelor sunt necesare şi binevenite. Episcopii ortodocşi salută în acest context iniţiativa Sanctităţii Sale Bartolomeu al Constantinopolului, Patriarhul Ecumenic, de a propune Episcopilor primaţi ai Bisericilor Ortodoxe de Antiohia, Alexandria, Ierusalim şi Cipru, direct implicaţi în evenimentele din Orientul Mijlociu, de a se reuni în septembrie la Patriarhia Ecumenică pentru a discuta împreună despre situaţia creştinilor din această regiune, şi în mod particular a Bisericilor Ortodoxe locale.
Episcopii ortodocşi din Franţa fac apel la autorităţile franceze să reacţioneze la instanţele internaţionale să contribuie la siguranţa creştinilor în Orient şi să stabilească un cadru juridic şi constituţional „cetăţenesc” care asigură o prezenţă demnă şi liberă a creştinilor în Orient, persoane şi comunităţi.
traducere şi adaptare: Pr. Ioan Valentin Istrati
sursa: http://www.aeof.fr