Epurarea creștinilor din Sudanul de Nord se accentuează

Religia în lume

Epurarea creștinilor din Sudanul de Nord se accentuează

În vreme ce Sudanul de Sud și-a proclamat independența de o lună, Bisericile creștine din Nordul musulman sunt sub o intensă presiune din partea oficialilor guvernamentali și din partea societății să plece în Sudul creștin.

Această situație a determinat deja pe mulți creștini care trăiesc în Nord de sute de ani să plece forțat în Sud. Unele biserici deja s-au închis și multe congregații s-au mutat în Sudanul de Sud.

„Bisericile au rămas goale și cei ce stau la periferie și nu au acte sunt forțați să plece. Unii lideri guvernamentali deja au lansat o ofensivă pentru a alunga creștinii din această țară” a spus Pr. Ramadan Chan Liol, Secretar General al Consiliului Bisericilor din Sudan.

Sudanul de Sud a devenit independent în 9 iulie, creând speranță pentru milioane de creștini persecutați până acum, victime ale războiaelor civile și care n-au vut niciodată până acum libertatea de a-și exprima credința.

Principala armă a radicalilor islamiști este amenințarea repetată cu moartea și intimidarea în timpul serviciilor religioase, a spus liderul Bisericilor, Ortodoxă, Catolică și Protestantă.

Tragedia continuă pentru acești creștini care au fost prigoniți în Sudanul de Nord. Dacă vor să treacă în Sudul creștin, le sunt confiscate aparatura electronică și banii, care sunt furați de soldații de la graniță. Așa că bieții creștini ajung în Sud fără nici o posibilitate materială, a spus acesta.

Episcopul romano-catolic Daniel Adwok de Khartoum a spus că toate școlile creștine au fost închise de la proclamarea independenței sudului, pentru că majoritatea creștinilor au imigrat acolo.

Președintele Omer Hasan al Bashir a declarat că Sudanul de Nord va adopta Legea islamică Sharia și Islamul ca religie ogicială de stat după separarea de sud.

În timpul războiului civil s-au comis multe crime și acum, după independența Sudului s-au desoperit câteva gropi comune cu oameni executați fără proces, în Kadugli.

 

Traducerea și adaptarea: Pr. Ioan Valentin Istrati

Sursa: http://www.ekklesia.co.uk