„Este necesar un program naţional complex pentru autism“

Social

„Este necesar un program naţional complex pentru autism“

Vasile Cepoi, consilierul de stat în cadrul Cancelariei prim-ministrului, a declarat, miercuri, că pentru autism ar trebui gândit un program naţional complex, care să cuprindă toate etapele, de la identificare şi până la partea de îngrijire acordată copiilor diagnosticaţi.

Pe 2 aprilie, în întreaga lume a fost marcată Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului. În România, Federaţia pentru Drepturi şi Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autist, în parteneriat cu Preşedinţia Camerei Deputaţilor şi Comisiile de Muncă, Sănătate şi Învăţământ ale Camerei Deputaţilor, a organizat, miercuri, conferinţa internaţională cu tema „Modele de succes în abordarea integrată a serviciilor pentru diagnosticarea, intervenţia recuperării funcţionalităţii, integrarea socială, educaţională şi profesională a persoanelor cu tulburare de spectru autist“.

Statisticile arată că în ţara noastră un copil din o sută este diagnosticat, în prezent, cu o tulburare din spectrul autist. Potrivit Andreei Sorescu, preşedintele Federaţiei, costurile lunare pentru intervenţia necesară unui copil cu autism se ridică la 1.000 de euro şi, din cauza lipsei reglementărilor, a unui sistem funcţional şi a specialiştilor, familiile sunt nevoite să asigure „terapie la negru“ celor mici.

Cu acelaşi prilej, europarlamentarul Petru Luhan a declarat că, la nivel european, se înregistrează o creştere alarmantă a numărului de copii cu autism, fapt ce necesită intervenţia urgentă.

Reprezentanţii Federaţiei pentru Drepturi şi Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autist, zeci de mii de persoane cu autism aşteaptă acum soluţii concrete privind îmbunătăţirea serviciilor de diagnosticare, recuperare şi integrare socială.

Diagnosticul precoce, intervenţia terapeutică timpurie şi integrarea în comunitate cresc şansele de recuperare ale persoanelor cu tulburări de spectru autist (TSA). Din păcate, în România persoanele cu TSA sunt diagnosticate cu întârziere, nu au acces la servicii de recuperare a funcţionalităţii şi la şcoli incluzive, sunt respinse, izolate şi cel mai adesea ajung asistate social sau riscă să fie instituţionalizate.

Prezent la conferinţă, dr. Vasile Cepoi, secretar de stat în cadrul Cancelariei prim-ministrului, a precizat că problema autismului este una „extrem de complicată“ şi că ar trebui gândit un program naţional complex, cu proceduri clare de identificare, evaluare, sprijin şi monitorizare a copiilor cu tulburări din spectrul autist.

„E nevoie de un grup de specialişti care chiar cunosc problema şi ar fi necesar un grup de lucru interministerial, dar nu formal, al cărui scop final să fie un program complex. Nici măcar nu cred că este vorba de mulţi bani, căci bani pentru copii oricum se cheltuiesc, dar nu în mod bine ţintit“, a declarat Vasile Cepoi.