Evenimente ce vor avea loc în Arhiepiscopia Iașilor, în perioada 4-10 decembrie 2022

3 Decembrie 2022 10:26 Arhiepiscopia Iaşilor

În perioada 4-10 decembrie 2022, în Arhiepiscopia Iașilor vor avea loc următoarele evenimente:

Duminică, 4 decembrie

Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala Mitropolitană din Iași.

Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, va oficia Sfânta Liturghie și va săvârși sfințirea lumânărarului, în Parohia Bicaz Chei.

În cadrul Proiectului Cutia cu papucei pentru ei, voluntarii Colegiului Sfântul Nicoale vor oferi ghetuțe de iarnă pentru 30 de copii din medii defavorizate, vor desfășura jocuri educative și vor prezenta rolul și importanța Praznicului Nașterii Domnului Iisus Hristos.

În Sala Iustin Moisescu a Ansamblului Mitropolitan din Iasi va avea loc, începând cu ora 18.30, masa rotundă Pastorația astăzi: între asumare și provocare, cu participarea domnului Sever Voinescu, și a Lect. Univ. Dr.  Alexandru Prelipcean. Evenimentul este organizat de Colegiul Sfântul Nicoale.

Luni, 5 decembrie

Protopopiatul Hârlău organizează conferința preoțească de toamnă cu tema Isihasm și modernitate. Mai are loc isihasmul în modernitate?, cu participarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

Protopopiatul Botoșani organizează consfătuirea lunară cu preoții din protopopiat.

Biserica Sfântul Nicolae Hlipiceni I, Protopopiatul Botoșani, va găzdui întâlnirea Cercului Pastoral Sfinții Arhangheli Hlipiceni, Protopopiatul Botoșani, începând cu ora 15.00. În cadrul întâlnirii va fi săvârșită Taina Sfântului Maslu și va fi susținută o conferință cu tema Colindele – teologia Bisericii în cuvinte simple, de Pr. Onu Ciprian.

Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, va oficia slujba Vecerniei în cinstea Sfântului Nicolae, în Parohia Schit Orășeni.

Biserica Parohiei Zbereni, Protopopiatul Hârlău, va găzdui întâlnirea Cercului Pastoral nr. 4 Sfântul Nicolae, începând cu ora 16.00. În cadrul întâlnirii, va fi oficiată Taina Sfântului Maslu și va fi susținută o conferință cu tema Învățătura Sfântului Paisie de la Neamț despre rugăciune, de Pr. Ursu Mihai.

Grupul psaltic al Colegiului Sfântului Nicolae va da răspunsurile la strană, în cadrul Privegherii săvârșite în cinstea Sfântului Nicolae, la Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi din Iași.

Marți, 6 decembrie – Sfântul Ierarh Nicolae

Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, va oficia Sfânta Liturghie la Mănăstirea Coșula.

Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, va oficia Sfânta Liturghie la Mănăstirea Popăuți.

În Sala Festivă a Colegiului Sfântul Nicolae va avea loc Seara caritabilă de film din cadrul proiectului Cutia cu papucei pentru Ei. Totate fondurile colectate cu acest prilej vor fi redirecționate pentru a achiziționa ghete de iarnă copiilor nevoiași din parohiile mai sărace din Arhiepiscopia Iașilor.

Miercuri, 7 decembrie

În Sala Festivă a Colegiului Sfântul Nicolae, începând cu ora 17.30, 20 de copii din parohiile Budești, Mânjești și Hadâmbu vor învăța despre Persoana Sfântului Ierarh Nicolae, persoană istorică și mare sfânt al creștinătății. Mit, legendă și adevăr.

În Sala Coordonatorilor a Colegiului Sfântul Nicolae va avea loc un atelier despre adicții, cu pariciparea doamnei Teodora Scurtu, consilier adicții. Celor 25 de studenți participanți le va fi prezentat modelul terapeutic în 12 pași, folosit pentru tratarea dependențelor, dar și importanța pocăinței în procesul de vindecare.

Joi, 8 decembrie

Departamentul pentru Securitate în muncă, situații de urgență și protecția datelor a Arhiepiscopiei Iașilor organizează o ședință formativă și informativă în domeniul Securității și sănătății în muncă la Sediul Protopopiatului Piatra Neamț. La eveniment vor participa părinții protopopi ai protopopiatelor din jdețul Neamț, preoții responsabili S.S.M./P.S.I.-S.U ai protopopiatelor din județul Neamț, precum și reprezentanți ai ITM Neamț.

Seminarul Teologic Ortodox Sfântul Vasile cel Mare din Iași organizează, începând cu ora 15.00, la Muzeul Mitropolitan din Iași Cercul metodic al profesorilor de liceu de Limba și Literatura Română. În cadrul evenimentului vor participa profesori de la 17 licee din județul Iași. Vor fi susținute prezentări de către prof. Carmen Dura – Strategii didactice de adaptare a competențelor din programa de gimnaziu la specificul studierii limbii și literaturii române în liceu (clasele IX-X) si pr. prof. Bogdan Anistoroaei – Isihasm și Rugăciune în Cultura română – Vasile Voiculescu în cadrul Rugului Aprins. La finalul evenimentului, elevi ai Liceului Teologic Ortodox Sfântul Vasile cel Mare din Iași vor susține un concert de colinde și va fi vernisată o expoziție de lucrări inspirate din imaginarul voiculescian de modelaj și pictură, ale elevilor coordonați de profesorii Dan Cîrciumariu, Ioana Măriuței și Cristina Sofragiu, curator fiind. prof. Bogdan Anistoroaei.

În cadrul Proiectului Cutia cu papucei pentru ei, voluntarii Colegiului Sfântul Nicoale vor oferi ghetuțe de iarnă pentru 30 de copii din medii defavorizate, vor desfășura jocuri educative și vor prezenta rolul și importanța Praznicului Nașterii Domnului Iisus Hristos.

Protopopiatul Iași 3 organizează Festivalul Cântul Păstorilor ediția a VII-a, începând cu ora 16.00, la Ateneul din Tătărași. Vor participa coruri ale parohiilor Bâcu, Ciorbești, Coropceni, Glodenii Gândului, Letcani 1, Podu Iloaei, Mădârjac, Șerbești și Țigănași, iar la final va fi susținut un recital al Corului Mini Byzantion.

La Sala Iustin Moisescu din cadrul Ansamblului Mitropolitan Iaşi va avea loc un eveniment cultural organizat de Asociația Universul Prieteniei Iași în cadrul Anului omagial al rugăciunii în viaţa Bisericii şi a creştinului. Programul cuprinde lansarea volumului de poezie Clipa de înveșnicire al poetului Emilian Marcu, dar și prezentarea primelor două volume ale trilogiei de autor - Muzeu de sate și Plâns de clopot -, apărute la Editura Doxologia Iași. Recitalul actriței Ina Paladi, cu poeme din volumul lansat, va completa manifestarea ce se va încheia cu tradiționalul recital de colinde susținut de Corala Armonia Iași, sub bagheta dirijorului Valeriu Gâdei.

ASCOR Iași organizează la Sala Sinaxar a Muzeului Mitropolitan conferința Rugăciunea, cale spre adevarata libertate în cadrul căreia vor lua cuvântul trei persoane private de libertate.

Vineri, 9 decembrie

ProVita Iași organizează în Sala Sinaxar a Muzeului Mitropolitan, începând cu ora 17.00, conferința Imagini și reprezentări ale avortului în marile religii ale lumii contemporane: iudaism, islam, hinduism și budism susținută de Prof. Univ. Dr. Nicu Gavriluță.

Colegiul Sfântul Nicolae din Iași organizează un Concert caritabil de colinde la Biblioteca Centrală Universitară Mihai Eminescu Iași, începând cu ora 19.00, cu participarea Coralei Universitas, a Corului Basileus al Seminarului Teologic Ortodox Sfântul Vasile cel Mare din Iași și a Coralei Floralia.

Ultimele din categorie