Evoluția lucrărilor la Centrul Cultural Monahal si Social "N. Steinhardt” de la Rohia
Marti, 2 octombrie, PS Episcop Justin Sigheteanul, Arhiereu Vicar al Episcopiei Maramureșului si Sătmarului, împreună cu arhim. Macarie Motogna - egumenul mănăstirii și protos. Ghelasie Maxim - economul acesteia au vizitat și verificat lucrările ce se desfășoară la Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia: modernizarea drumul de acces, amenajarea de parcări, precum și reamenajarea cimitirului mănăstirii.
În prezent, la Centrul Cultural Monahal „Nicolae Steinhardt”, a cărui construcție a început în 2008, se placheaza cu cărămidă cupolele de la trapeza bizantină, sub supravegherea și îndrumarea specialiștilor arhitect Dorel Cordoș și a ing. dr. Gelu Zaharia. Trapeza bizantină, cu o cupolă centrală mare, două cupole longitudinale și 12 cupole mici va avea o capacitate de aprox. 300 de locuri.
Proiectul acestei construcții este realizat de arhitectul Dorel Cordoș. Lucrările au început de la cota de fundare – 29 metri, iar construcția va avea zece nivele. Centrul este construit din două corpuri de clădire: A, B. Corpul B se numeste „Turnul tezaur” și va adăposti biblioteca mănăstirii, sala de lectură, muzeul mănăstirii, muzeul N. Steinhardt, muzeul stareților și un Paraclis, iar în Corpul A va fi trapeza bizantină, editura și tipografia mănăstirii, sala de conferințe și sinaxe, chilii, sala proiectanților și a constructorilor și nu în ultimul rând, sala ctitorilor, întemeietorilor și binefăcătorilor.
(Sursa: episcopiammsm.ro)