Expoziţie de ouă încondeiate, la sediul Comisiei Europene

Social

Expoziţie de ouă încondeiate, la sediul Comisiei Europene

    • Expoziţie de ouă încondeiate, la sediul Comisiei Europene
      Lucia Condrea, în muzeul său de la Moldoviţa

      Lucia Condrea, în muzeul său de la Moldoviţa

    • Expoziţie de ouă încondeiate, la sediul Comisiei Europene
      Expoziţie de ouă încondeiate, la sediul Comisiei Europene

      Expoziţie de ouă încondeiate, la sediul Comisiei Europene

Astăzi, la sediul Comisiei Europene din Bruxelles are loc vernisajul unei fabuloase expoziţii de ouă încondeiate, realizate de creatoarea Lucia Condrea din Moldoviţa - Bucovina, renumită în întreaga lume pentru harul cu care a reuşit să ridice închistritul la rang de artă.

Clădirea Berlaymont, sediul Comisiei Europene din Bruxelles, găzduieşte astăzi, în sala „Galerie des Présidents“, vernisajul unei expoziţii excepţionale de ouă încondeiate, realizate de creatoarea Lucia Condrea din Moldoviţa, Bucovina. Expoziţia, intitulată sugestiv „Între Cer şi Pământ“ („Le Ciel et la Terre“),  va putea fi vizitată de publicul belgian, precum şi de personalităţile politice care vor trece pragul forului european, în perioada 27 martie-4 aprilie. Evenimentul se desfăşoară sub înaltul patronaj al comisarului european pentru Agricultură, Dacian Cioloş. „Această expoziţie a fost organizată la invitaţia comisarului european Dacian Cioloş, care a vizitat, în vara anului 2011, Muzeul ouălor încondeiate „Lucia Condrea“ Moldoviţa şi care a fost realmente impresionat de lucrările mele“, a declarat Lucia Condrea.

Membră în Uniunea Artiştilor Plastici din România şi distinsă cu numeroase premii în cadrul celor mai importante expoziţii şi saloane de ouă încondeiate din lume, Lucia Condrea este astăzi un artist consacrat. Multe dintre lucrările sale sunt expuse în mari muzee ale lumii sau se află în colecţiile unor case regale.

În ultimii 20 de ani, fără întrerupere, a participat la peste o sută de expoziţii internaţionale. Exigenţa juriilor şi valoarea celorlalţi expozanţi au determinat-o să se perfecţioneze, ajungând astfel printre cei mai valoroşi artişti ai lumii în acest domeniu. „Veşnica trudă a creaţiei, trăirea pentru frumos sunt crezul meu în viaţă. Prin lucrările mele am încercat o nouă conotaţie în artă, un anumit gust, o percepţie originală, valoare şi o formă artistică împotriva kitsch-ului“, spune creatoarea.

Lucia Condrea este originară din localitatea Moldoviţa, judeţul Suceava, o aşezare locuită din vechime de huţuli. Un neam ciudat, cu origini neelucidate de istorie, dar care a transmis din generaţie în generaţie un fabulos simţ artistic. Acest simţ s-a manifestat în tot ceea cea înseamnă artă populară: cântec, port, tradiţii şi, în mod cu totul particular, în închistritul ouălor. Tocmai de aceea, astăzi, cele mai reprezentative ouă închistrite, purtătoare de simboluri vechi, sunt cele ce provin din teritoriile locuite de huţuli. De aici, de la aceşti oameni înzestraţi, se trage şi seva cu care Lucia Condrea, huţancă la rându-i, a reuşit să revigoreze şi să dea conotaţii noi, înfrumuseţând şi ridicând acest meşteşug popular la rang de artă.

Ouăle încondeiate semnate Lucia Condrea oferă o cromatică ruptă, parcă, de pe costumele populare din zona Bucovinei, de pe ştergare, de pe cusături şi ţesături, iar motivele aşezate pe coaja delicată sunt vechi şi ţin de credinţa ortodoxă, nestrămutată, a oamenilor de pe acele meleaguri.

Începând cu vara anului 2007, Lucia Condrea a inaugurat la Moldoviţa un muzeu ce-i poartă numele, în care sunt expuse lucrările sale de o excepţională valoare artistică. Din acelaşi an muzeul găzduieşte şi o Şcoală internaţională de vară a ouălor închistrite, în cadrul căreia străini din cele mai îndepărtate colţuri ale lumii vin să înveţe acest meşteşug, să admire minunile Bucovinei şi să plece acasă măcar cu o frântură din sufletul şi istoria huţulilor de pe aceste meleaguri. (O.B.)