Expoziție dedicată lui Karel Zdeněk Líman, la MNAR

Social

Expoziție dedicată lui Karel Zdeněk Líman, la MNAR

Vineri în Sălile Kretzulescu ale Muzeului Național de Artă al României (MNAR) se va deschide expoziția "Karel Zdeněk Líman, arhitectul ceh al Casei Regale a României".

Evenimentul este organizat cu prilejul celei de a 92-a aniversări a zilei de naștere a Majestății Sale Regale, Regelui Mihai I al României.

Prin intermediul unei selecții de fotografii, expoziția propune o incursiune în opera arhitectului ceh Karel Líman (1855 — 1929), creația acestuia fiind foarte puțin cunoscută în România contemporană. Imaginile alese realizează o introspecție asupra viziunii sale despre arta totală a construcției, Líman devenind cel mai apreciat arhitect al Casei Regale a României.

Organizată de Muzeul Național de Artă al României, Ambasada Republicii Cehe în România și Igloo media, în parteneriat cu grupul CEZ în România, la vernisajul expoziției, în prezența principesei Margareta, va avea loc și lansarea albumului monografic al arhitectului Karel Líman, publicat de editura Igloo Media.

Accesul la vernisaj se face numai pe bază de invitație și va putea fi vizitată până pe 12 ianuarie 2014; curatorul expozitiei fiind prof. dr. arh. Sorin Vasilescu.

Muzeul Național de Artă al României continuă astfel prezentarea expozițiilor dedicate unor mari arhitecți: Henrieta Delavrancea Gibory (2009), Ion Mincu. Desene și proiecte de arhitectură (2009-2010), Horia Creangă — crezul simplității (2012), I.D. Berindei (1871-1928) Proiecte de arhitectură: palatele urbane (2012).

*****

Karel Líman (1855 – 1929) s-a născut în Boemia, în acea vreme provincie a Imperiului Austriac, provenind dintr-o familie de meșteșugari. A studiat arhitectura în cadrul Politehnicii din Praga, apoi a urmat cursurile prestigioasei instituții germane de învățămant superior Bauakademie din München.

După încheierea studiilor a plecat la Viena și a lucrat o perioadă pentru firma Hellmer & Felmer, specializată în construcția caselor de lux din zona rezidențială a capitalei austriece.

În 1894 a părăsit Viena și s-a stabilit definitiv la București, unde va trăi 45 de ani, până la moartea sa.

În România a fost angajat inițial la serviciul de arhitectură al Ministerului Cultelor și Instrucțiunii Publice iar apoi, din anul 1894, a intrat în slujba Casei Regale a României. Începând din anul 1904 se va afla la conducerea Biroului Regal de Arhitectură.

Din ordinul Regelui Carol I, lui Karel Líman i s-au încredințat importante lucrări de arhitectură, printre care: reconfigurarea, amplificarea și redecorarea castelului Peleș (1896-1914), proiectul și construcția castelului Pelișor (1898-1903) și refacerea tuturor clădirilor administrative de pe Domeniul Regal Peleș.

În perioada 1924-1929 a reamenajat interioarele castelului Bran, una dintre reședințele Reginei Maria.

Pentru o scurtă perioadă de timp, Karel Líman a fost și arhitectul fostului Palat Regal de pe Calea Victoriei, care acum va găzdui această expoziție.