Expoziție despre Regele Mihai în dosarele Securității, la Cluj

Social

Expoziție despre Regele Mihai în dosarele Securității, la Cluj

    • Expoziție despre Regele Mihai în dosarele Securității, la Cluj
      Alteța Sa Regală, Regele Mihai I al României

      Alteța Sa Regală, Regele Mihai I al României

Vineri, 25 octombrie, în holul Bibliotecii Centrale Universitare din Cluj-Napoca, va fi vernisajul unei expoziții,organizată de CNSAS, care are ca temă urmărirea de către Securitate a Regelui Mihai în perioada exilului.

"În calitate de partener în organizarea evenimentului, Consiliul Județean Cluj împreună cu Biblioteca Centrală Universitară «Lucian Blaga» Cluj-Napoca și Facultatea de Istorie — Institutul de Istorie Orală Cluj anunță vernisarea expoziției organizată de CNSAS — «Regele urmărit. Mihai I al României în dosarele Securității»", se menționează, miercuri, într-un comunicat de presă al Consiliului Județean Cluj.

Potrivit acestuia, expoziția beneficiază de sprijinul Casei Regale a României și va fi deschisă publicului în perioada 25 octombrie — 24 noiembrie 2013.

"Materialele acoperă perioada exilului, când Mihai I al României a devenit subiect al urmăririi informative coordonată de poliția politică. De-a lungul anilor, Securitatea l-a numit «Străinul», «Leon» sau «Rex», iar măsurile supravegherii informativ-operative, întreprinse împotriva Familiei Regale, au fost organizate în acțiunea denumită «Coroana». Expoziția «Regele urmărit. Mihai I al României în dosarele Securității» cuprinde documente emise de poliția politică pe toată durata urmăririi informative în exil a membrilor Familiei Regale (1948-1989), fotografii (o parte dintre ele, inedite, au fost puse la dispoziție de Casa Regală a României), articole de presă etc"., se mai menționează în comunicat.

Expoziția prezintă și arhitectura operațiunilor de compromitere, încercările de înfiltrare a unor informatori pe lângă Familia Regală și boicotarea inițiativelor Regelui Mihai de coagulare a exilului în jurul unor comandamente patriotice.

Expoziția a fost vernisată prima oară, în iunie 2013, la Biblioteca Națională a României din București.