Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti a acordat prima bursă în cinstea teologului Dumitru Popescu
În luna martie s-a împlinit un an de la trecerea la cele veşnice a părintelui Dumitru Popescu, ocazie cu care Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti a înfiinţat bursa 'Pr. Acad. Dumitru Popescu' şi un amfiteatru cu acelaşi nume, pentru a cinsti memoria marelui dogmatist român.
Luni, 16 mai, a avut loc decernarea oficială a bursei 'Pr. Acad. Dumitru Popescu', în urma unui concurs la care au participat studenţi teologi din anii 3 şi 4 de la Facultatea din Bucureşti, cursanţi la toate specializările. Cei 18 participanţi la concurs au trebuit să facă dovada că au înţeles şi însuşit teologia părintelui Dumitru Popescu, elaborată în cărţile şi studiile sale. Comisia de evaluare a lucrărilor a fost alcătuită din părintele Ştefan Buchiu, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Bucureşti, şi profesor de teologie dogmatică, părintele Tache Sterea, conducătorul Catedrei de teologie sistematică, şi părintele Mihai Burlacu, asistent la disciplina teologie dogmatică.
Pentru a recompensa interesul studenţilor, pe lângă bursa propriu-zisă, s-a hotărât acordarea locurilor II şi III, precum şi diplome de participare pentru toţi ceilalţi concurenţi. Bursa 'Pr. Acad. Dumitru Popescu' a fost obţinută de Ciprian Apintilesei, locul II a fost obţinut de Nicolae Drăguşin şi locul III, de Marius Ciulu. Bursa a constat dintr-un premiu bănesc de 2.000 de lei, iar locurile II şi III au fost recompensate cu 600 şi 400 de lei. La festivitatea de premiere a participat şi Elisabeta Diaconu, fiica părintelui Dumitru Popescu, care a oferit câştigătorului bursei cartea 'Hristos, Biserică, Misiune', ultima lucrare a părintelui, apărută post-mortem.
Părintele Dumitru Popescu a fost, timp de mai multe decenii, profesor şi decan al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Bucureşti, a ţinut cursuri de dogmatică ortodoxă la Institutul Ecumenic şi Patristic din Bari şi a fost director de studii în cadrul Conferinţei Bisericilor Europene (KEK), cu sediul la Geneva. În domeniul teologiei dogmatice, părintele Dumitru Popescu a adus o importantă contribuţie prin operele sale, începând cu lucrarea de doctorat 'Eclesiologia romano-catolică după cel de-al doilea Conciliu de la Vatican şi ecourile ei în teologia contemporană' şi apoi prin următoarele lucrări: 'Teologie şi cultură', 'Ortodoxie şi contemporaneitate', 'Hristos, Biserică, Societate', 'Misiunea Bisericii într-o lume secularizată', şi ultima apariţie 'Hristos, Biserică, Misiune'. În anul 2001 a fost ales membru de onoare al Academiei Române.
sursa: ziarullumina.ro