Fără manuale la clasa pregătitoare

Educaţie

Fără manuale la clasa pregătitoare

Cei mai mici dintre şcolari vor lucra pe fişe individuale, manualele neavându-şi locul în procesul de învăţare la clasa pregătitoare, potrivit anunţului făcut de Oana Badea, secretarul de stat în Ministerul Educaţiei. Ieri, la Iaşi, au avut loc dezbateri pe curriculumul clasei pregătitoare, la care au participat învăţători, educatori şi inspectori şcolari, astfel de acţiuni urmând să aibă loc şi săptămâna viitoare, la Paşcani şi Hârlău.

În anul şcolar 2012-2013, la clasa pregătitoare nu vor exista manuale, copiii vor avea fişe de lucru, ce vor fi acordate gratuit şi care vor rămâne la şcoală. „La clasa pregătitoare nu este necesar ghiozdanul. Fişele gratuite vor constitui abecedarul clasei pregătitoare“, a subliniat Oana Badea, secretar de stat în Ministerul Educaţiei. De asemenea, pentru a înlătura orice suspiciune, ministrul Educaţiei, Cătălin Baba, a respins ipoteza potrivit căreia clasa pregătitoare organizată în şcoli ar putea fi amânată cu un an.

„Clasa pregătitoare începe în anul şcolar 2012-2013“, a precizat ferm ministrul.

Oficialii ministerului au anunţat că săptămâna viitoare va începe licitaţia pentru achiziţionare de mobilier modular pentru copiii din clasa pregătitoare, atât pentru munca în echipă, cât şi individual.

Secretarul de stat a mai precizat că până marţi seara au fost înscrişi, la nivel naţional, 170.000 de copii, care vor urma clasa pregătitoare şi clasa I în anul şcolar 2012-2013.

Curriculumul pentru clasa pregătitoare, dezbătut la Iaşi

Inspectoratul Şcolar al Judeţului Iaşi a demarat o serie de dezbateri publice pe marginea proiectului de curriculum pentru clasa pregătitoare, prima acţiune de acest fel desfăşurându-se miercuri, 15 martie, în cadrul întâlnirii comune a Consiliilor consultative de la învăţământul preprimar şi primar. În acest context, potrivit purtătorului de cuvânt al IŞJ Iaşi, prof. Sabina Manea, au fost prezentate competenţele generale şi specifice fiecărei discipline de învăţământ, precum şi exemple de activităţi pentru realizarea acestora, participanţii având posibilitatea să facă şi propuneri de îmbunătăţire a conţinuturilor propuse de MECTS.

Alte trei acţiuni similare, moderate de inspectori şcolari şi la care au participat cadrele didactice care predau la grupa pregătitoare şi cadre didactice care vor preda la clasa pregătitoare, s-au derulat ieri la Colegiul de Artă „Octav Băncilă“, la Şcoala „Titu Maiorescu“ şi la Şcoala „Alexandru cel Bun“. „Scopul acestor dezbateri este ca specialiştii, educatori şi învăţători, să cunoască curriculumul, dar şi să-şi exprime punctul de vedere în privinţa acestuia. Credem că aceste întâlniri de lucru pot fi extrem de utile, atât în privinţa schimbului de experienţă, cât şi în privinţa propunerilor concrete de îmbunătăţire a curriculumului, propuneri pe care ISJ le va centraliza şi le va transmite Ministerului Educaţiei“, a declarat purtătorul de cuvânt al IŞJ Iaşi.

Astfel de întâlniri se vor desfăşura şi săptămâna viitoare, la Paşcani şi Hârlău.

O nouă politică de abordare a manualelor

Manualele se vor schimba, în cea mai mare parte, din anul şcolar 2013-2014 şi vizează în principal începutul ciclurilor şcolare, a mai anunţat Oana Badea. În anul 2013-2014 manualele vor fi schimbate la patru clase, respectiv clasa I, a II-a, a V-a şi a XI-a. Secretarul de stat a explicat că elevii care încep ciclul gimnazial în anul 2013-2014 vor avea în fiecare an manuale noi, până la sfârşitul ciclului şcolar.

„Vom propune o nouă politică de abordare a manualelor“, a afirmat, la rândul său, Eugen Palade, consilier al ministrului Educaţiei, care a prezentat în conferinţa de presă noul curriculum naţional a cărui aplicare va începe în anul şcolar 2012-2013 şi se va termina în anul şcolar 2018-2019.