„Fără post şi rugăciune, creştinul nu poate să urce pe scara virtuţilor“

Arhiepiscopia Iaşilor

„Fără post şi rugăciune, creştinul nu poate să urce pe scara virtuţilor“

Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a oficiat ieri Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare în Biserica "Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul" din parohia Dealu Mare, Protopopiatul Dorohoi. Sfântul lăcaş a fost ridicat începând cu anul 2006, iar în prezent se lucrează la pictură.

Slujba a fost precedată de citirea de către ierarhul locului a unei rugăciuni de dezlegare. Răspunsurile la strană au fost date de un grup de tineri din Dorohoi, studenţi ai Facultăţii de Teologie Ortodoxă "Dumitru Stăniloae" din Iaşi, şi de elevi ai Seminarului Teologic Liceal Ortodox "Sfântul Ioan Iacob" din Dorohoi. Aproape 100 de credincioşi din parohia Dealu Mare şi din Dorohoi s-au împărtăşit cu acest prilej cu Trupul şi Sângele Mântuitorului Iisus Hristos. La final, pr. Stelian Ciurciun, protoiereul Protopopiatului Dorohoi, şi-a exprimat bucuria pentru faptul că Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a slujit din nou într-o parohie din Protopopiatul Dorohoi. "În această zi (n.r. ieri) am urcat o treaptă de bucurie pentru că orice slujire cu Înalt Preasfinţia Sa este o oază de linişte, de adunare în sine şi de întărire în toate încercările pe care păcatele le pun înaintea noastră", a mărturisit pr. protopop Stelian Ciurciun. În continuare, pr. paroh Ionuţ Apetrei a amintit că parohia pe care o păstoreşte a fost înfiinţată în anul 2006, de atunci fiind ridicată biserica şi casa praznicală, în perioada următoare urmând să continue lucrările la un centru social şi la casa parohială. "După cinci ani de păstorire, avem o parohie vie, cu un consiliu parohial format din oameni credincioşi şi gospodari, cu un comitet de femei care se implică în toate activităţile", a explicat pr. paroh Ionuţ Apetrei, care a mulţumit domnului Gheorghe Rotaru din Dorohoi, pentru că a sprijinit financiar lucrările derulate, şi epitropului Daniel Popa pentru ajutorul acordat.

"Să avem nădejdea că Dumnezeu nu ne părăseşte"

În cuvântul de învăţătură rostit credincioşilor prezenţi, Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan a făcut referire la scara virtuţilor a Sfântului Ioan Scărarul, explicând semnificaţiile Evangheliei şi Apostolului din Duminica a IV-a din Post. "Treptele pe care creştinul le urcă spre împărăţia cerurilor sunt învăţăturile sfintelor evanghelii, ale Sfinţilor Apostoli şi ale Sfinţilor Părinţi. Tot ceea ce Biserica a adunat ca bogăţie duhovnicească se constituie în trepte, pe care urcând, creştinul poate să ajungă la Hristos. Fără post şi rugăciune, despre care se face referire în Evanghelia de astăzi (n.r. ieri), creştinul nu poate să urce pe scara virtuţilor. La baza urcuşului nostru către Dumnezeu este credinţa. În Epistola Sfântului Apostol Pavel citită astăzi (n.r. ieri) la Sfânta Liturghie se vorbeşte despre îndelunga răbdare a lui Avraam. Urcuşul nostru către Dumnezeu este bântuit de furtuni şi de încercări. Îndemnul Bisericii, prin cuvântul Sfântului Apostol Pavel, este să avem îndelungă răbdare. Un alt lucru pe care Biserica ni-l cere în drumul nostru prin viaţă este nădejdea. Trebuie să avem nădejdea că Dumnezeu nu ne părăseşte, că Maica Domnului este lângă noi, că puterile întunericului nu-l pot domina pe cel care are credinţă şi îndelungă răbdare", a explicat IPS Părinte Mitropolit Teofan.