Fermierii nu mai plătesc impozit pe veniturile din agricultură
Potrivit unei circulare emise de Ministerul Finanţelor, fermierii înregistraţi ca persoane fizice autorizate (PFA) nu trebuie să plătească impozit pe veniturile din agricultură.
Deputatul UDMR de Covasna, Edler Andras, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă susţinută împreună cu secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Tanczos Barna, şi şefii direcţiilor judeţene de Finanţele Publice şi Agricultură Covasna, Ambrus Attila şi Konczei Csaba, că agricultorii care s-au înregistrat ca persoane fizice autorizate (PFA) nu trebuie să plătească în viitor impozit pe veniturile realizate.
Ministerul Finanţelor, în consens cu cel al Agriculturii, a emis, vinerea trecută, o circulară în acest sens. „Având în vedere că sute de mii de fermieri care au beneficiat de sprijin de la MADR au trebuit să devină persoane fizice autorizate (PFA), s-au cerut clarificări privind impozitarea PFA. La solicitarea MADR, Ministerul Finanţelor Publice a trimis în teritoriu o circulară prin care se clarifică, după multe discuţii şi ambiguităţi, că persoanele fizice care desfăşoară activităţi agricole în baza unei autorizaţii (PFA; II; AF) nu plătesc impozit pe veniturile realizate în agricultură. Subliniem faptul că în acest moment, la nivelul MADR nu există un proiect de act normativ, care să introducă o nouă formă de impozitare pentru producătorii agricoli“, se arată într-o precizare transmisă de Ministerul Agriculturii.
Deputatul Edler a afirmat că foarte mulţi fermieri s-au înregistrat în ultimii ani ca PFA, în vederea accesării fondurilor europene, şi la acel moment au aflat că, dacă până atunci nu a trebuit să plătească impozit pe veniturile realizate din agricultură, odată cu trecerea la PFA, fiscul le cere impozit. Conform sursei citate, fermierii care au plătit impozit până acum vor putea solicita restituirea acestuia.
Potrivit secretarului de stat Tanczos Barna, au început discuţiile cu conducerea Ministerului Finanţelor, în vederea elaborării unui nou sistem de impozitare a veniturilor din agricultură, în cazul persoanelor fizice şi al persoanelor fizice autorizate, al celor care deţin autorizaţii de funcţionare în diverse forme, respectiv PFA, întreprinderi individuale, asociaţii familiare.
Tanczos a spus că, în cazul în care se va reuşi definitivarea noului sistem de impozitare, acesta trebuie să fie aprobat până la sfârşitul lunii iunie, astfel încât să intre în vigoare din 1 ianuarie 2013. „În cazul în care fermierul produce în principal pentru consumul propriu - e vorba despre fermele de subzistenţă -, considerăm că impozitarea trebuie să fie mai relaxată sau să nu se perceapă impozit pentru veniturile realizate, dar, în cazul în care activitatea e pentru realizarea de venituri prin valorificarea producţiei, atunci e clar că trebuie impozitată, şi vorbim aici de exploataţii agricole pe zeci, sute de hectare de teren (…) sau care au zeci, sute de animale - oi, vaci, porci - şi care trebuie să intre în rândul plătitorilor de impozit“, a declarat Tanczos Barna.