Festivalul de Film Românesc de la Londra, la a zecea ediție

Social

Festivalul de Film Românesc de la Londra, la a zecea ediție

    • Festivalul de Film Românesc de la Londra, la a zecea ediție
      Festivalul de Film Românesc de la Londra, la a zecea ediție

      Festivalul de Film Românesc de la Londra, la a zecea ediție

Festivalul de Film Românesc de la Londra (FFR), care prezintă în fiecare an, la un cinematograf londonez de top, o selecţie a celor mai incitante şi mai premiate titluri, se va desfăşura anul acesta în perioada 28 noiembrie - 2 decembrie.

Ajuns la cea de-a zecea ediţie, Festivalul de Film Românesc de la Londra este unul dintre evenimentele culturale româneşti majore ale anului în Marea Britanie, se arată într-un comunicat de presă, postat pe site-ul festivalului.

FFR a început modest, în 2003, la un mic cinematograf de artă din centrul Londrei şi a crescut constant, având în program un spectru larg de filme în limba română: succese incontestabile, producţii semnate de regizori de ultimă oră şi retrospective. FFR îşi propune să atragă un public numeros, dornic să aplaude realizările româneşti. Drept urmare, festivalul a fost întotdeauna un mijloc important de a transmite un mesaj pozitiv despre România şi despre Europa Centrală şi de Est.

Scurtmetrajele şi lungmetrajul de debut al multipremiatului regizor Cristian Mungiu au fost aduse pentru prima dată pe marele ecran din Marea Britanie de către FFR. Acesta şi-a câştigat apoi o reputaţie internaţională semnificativă şi a rămas, în acelaşi timp, un prieten şi un susţinător al evenimentului. În anii următori, un lung şir de actori şi regizori - deveniţi ulterior nume cunoscute - au fost prezenţi la FFR. Totodată, festivalul a continuat să onoreze cinematografia românească clasică, familiarizând publicul britanic cu vârfurile tradiţiei noastre. În 2004, de exemplu, punctul forte al festivalului a fost retrospectiva Lucian Pintilie, la care a fost prezent şi marele regizor.

Cu ocazia aniversării celor 10 ani de existenţă, FFR va lansa un program anual de burse Profusion. Programul va începe prin oferirea de mentorat, asistenţă şi supervizare în strângerea de fonduri, pentru a promova filme bazate pe experienţa din diaspora şi a încuraja dezvoltarea tinerilor care cresc în comunităţile din afara ţării.

FFR este sprijinit atât de comunitatea britanico-română, cât şi de diferite organizaţii britanice şi româneşti, fiind considerat un prilej de celebrare a României şi a spiritului românesc. FFR este o iniţiativă non-profit, sprijintă din punct de vedere financiar de granturi şi sponsorizări primite de la numeroşi prieteni şi susţinători, conform sursei citate.