Festivalul de Literatură pentru Copii „Ion Creangă“, la a III-a ediţie

Educaţie

Festivalul de Literatură pentru Copii „Ion Creangă“, la a III-a ediţie

În perioada 27 februarie-1 martie se desfăşoară cea de a III-a ediţie a Festivalului de Literatură pentru Copii „Ion Creangă“, manifestare organizată de Muzeul Literaturii Române Iaşi şi Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creangă“ - Chişinău, în parteneriat cu mai multe instituţii de cultură din România şi Republica Moldova.

Manifestările debutează astăzi, 27 februarie, la Biblioteca Academiei de Ştiinţe a Republicii Moldova din Chişinău cu Simpozionul „Ion Creangă şi regenerarea spiritului“, urmat, la Teatrul Republican de Păpuşi „Licurici“, de inaugurarea  Zilelor Creangă, ce vor cuprinde o expoziţie de carte: „Ion Creangă - marele povestitor al românilor“, spectacolul  „Basme crengiene - farmec şi haz“, prezentat de grupe de elevi de la liceele şi şcolile din Chişinău, precum şi decernarea Premiului „Ion Creangă“ unui autor de literatură pentru copii din Republica Moldova. Mâine, 28 februarie, tot la Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creangă“, filiala de Carte Românească, se va desfăşura  concursul de inteligenţă şi creativitate „Miss Smărăndiţa“, ediţia a XXI-a, dar şi expoziţia-concurs „Cel mai frumos mărţişor pentru Ion Creangă“.

La Iaşi, activităţile derulate în cadrul Festivalului de Literatură pentru Copii „Ion Creangă“ debutează vineri, 1 martie, la Bojdeuca „Ion Creangă“ din Ţicău. După deschiderea festivalului, în prezenţa elevilor şi a profesorilor participanţi, vor fi prezentate numerele 3 şi 4 ale Revistei „Dacia literară“, iar elevi ai şcolilor din Iaşi şi de la Palatul Copiilor vor susţine momente artistice în cadrul evenimentului denumit „Mărţişoare la Bojdeucă“. În aceeaşi zi va fi vizionat un spectacol după Ion Creangă, susţinut la Teatrul „Luceafărul“ şi va fi decernat Premiul „Ion Creangă“ pentru un autor ieşean de literatură pentru copii.

În Aula Universităţii „Petre Andrei“ din Iaşi va avea loc o  sesiune de  comunicări şi dezbateri pe temele „Ion Creangă - pedagog“, „Soarta manuscriselor lui Ion Creangă“, „Aventura politică a lui Ion Creangă“, „Despre descendenţii lui Ion Creangă“, iar sâmbătă, 2 martie, participantţii vor face un scurt pelerinaj la casa părintească a marelui povestitor de la Humuleşti. La 1 martie se împlinesc 176 de ani de la naşterea marelui clasic al literaturii române, Ion Creangă.