Festivalul Dracula de la Târgoviște va pune în scenă atacul de noapte al lui Țepeș împotriva turcilor

Social

Festivalul Dracula de la Târgoviște va pune în scenă atacul de noapte al lui Țepeș împotriva turcilor

În acest an, primăria Târgoviște va organiza Festivalul Dracula la Curtea Domnească din municipiu, eveniment în cadrul căruia se va reedita atacul de noapte al lui Vlad Țepeș împotriva turcilor, a declarat Gabriel Boriga, primarul municipiului Târgoviște.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Festivalul se va organiza în colaborare cu Consiliul Județean Dâmbovița.

''Am avut o discuție comună (n.r. cu Adrian Țuțuianu, președintele Consiliului Județean Dâmbovița) și am agreat să facem acest festival care să devină un brand al municipiului Târgoviște și al județului Dâmbovița. Ne place, nu ne place, Dracula este un brand. Trebuie să găsim toate mijloacele să atragem turiști și, implicit, bani în Târgoviște și în Dâmbovița. Festivalul va fi la vară, am agreat să îl facem în jurul datei de 14-16 iunie, când primăria avea în proiect să facă reeditarea atacului de noapte al lui Vlad Țepeș'', a spus Gabriel Boriga.

Festivalul Dracula se va desfășura la Curtea Domnească din Târgoviște, iar punerea în scenă a atacului de noapte al lui Vlad Țepeș împotriva turcilor se va face la ruine.

Autoritățile speră ca evenimentul să devină un brand al Târgoviștei.

''O să fie o acțiune amplă. Reeditarea atacului de noapte se va face la o scară mare, cu zeci, sute de cascadori, figuranți, actori celebri care vor veni și, efectiv, vom face din festivalul acesta un brand al orașului și al județului. Sperăm să îl continuăm în fiecare an'', a adăugat primarul Târgoviștei, Gabriel Boriga.

*****

Conform siteului www.printransilvania.ro, la data de 4 iunie 1462, sultanul Mehmed al II-lea el-Fatih (Cuceritorul) trecea Dunărea în fruntea unei armate numeroase, încercând să ajungă în capitala Târgoviște. Vlad Țepeș, pentru a-i îngreuna înaintarea, a dat foc la terenuri, a otrăvit fântânile, a trimis oamenii și animalele în munți. În plus, a deviat câteva râuri mai mici pentru a crea terenuri mlăștinoase și a pus tot felul de capcane (gropi acoperite cu crengi și frunze). Mai mult, a trimis în rândul turcilor oameni bolnavi de tuberculoză, sifilis, ciumă sau lepră, ca să infecteze cât mai mulți soldați inamici. De-a lungul înaintării anevoioase a armatei turcești, în timpul căreia otomanii nu găseau apă sau hrană, Țepeș i-a atacat sporadic de mai multe ori.

La 17 iunie, în jurul orei 12 noaptea, Țepeș a intrat cu câteva mii de soldați în tabăra turcă. Folosind goarne și făclii, au creat panică între turci, le-au dat foc la corturi și au omorât, se pare, peste 15.000 de soldați. Se spune că Vlad însuși a vrut să dea foc cortului sultanului, dar l-a confundat cu cortul unui mare vizir, dar Mehmed a continuat marșul spre Târgoviște.

Una dintre variantele poveștii spune că atunci când a ajuns în capitală, a găsit-o părăsită, cu porțile deschise, iar armata sa a mărșăluit vreme de-o jumătate de oră pe un drum mărginit de aproape 20.000 de turci trași în țeapă, iar în țeapa cea mai mare se afla corpul lui Hamza Pașa, iar o alta spune că de fapt valahii ar fi apărat cetatea, iar țepele cu turci se aflau înșiruite în afara orașului, pe o distanță de 60 de kilometri.