Festivalul Muzicii Româneşti, la a XVI-a ediţie

Social

Festivalul Muzicii Româneşti, la a XVI-a ediţie

Concerte simfonice şi camerale, cu prime audiţii absolute sau creaţii consacrate, sunt incluse în cea de-a XVI-a ediţie a Festivalului Muzicii Româneşti, ce se va desfăşura săptămâna viitoare la Iaşi. În acest an, organizatorii, Universitatea de Arte „George Enescu“ şi Filarmonica de Stat „Moldova“, creionează „un spaţiu al interferenţelor stilistice - compoziţii muzicale din diverse epoci, stiluri - în asociere cu dezbaterea teoretică“. Joi, 1 noiembrie, în Sala „Ion Baciu“ a Filarmonicii „Moldova“, Ansamblul „Byzantion“ va susţine un concert de muzică psaltică.

Festivalul Muzicii Româneşti, eveniment cultural organizat de Universitatea de Arte „George Enescu“ şi Filarmonica de Stat ,,Moldova“ din Iaşi, se va desfăşura în perioada 29 octombrie-3 noiembrie, Ansamblul „Anton Pann“ deschizând cu un concert de muzică veche seria concertelor simfonice şi camerale. A XVI-a ediţie a Festivalului va include şi un simpozion naţional de muzicologie. „Evenimentul continuă astfel profilul seriei noi a Festivalului Muzicii Româneşti  (începută din 2007), prin creionarea unui spaţiu al interferenţelor stilistice - compoziţii muzicale din diverse epoci, stiluri (tradiţională populară, jazz, muzică academică) - în asociere cu dezbaterea teoretică. De asemenea, ideea corelării actului artistic cu cel de reflectare teoretică, manifestat cu precădere în lucrările simpozionului «Identitate şi contextualitate în muzica românească», este prelungită şi în plan jurnalistic prin realizarea unui număr special al revistei ARTA (revista Universităţii de Arte «George Enescu» din Iaşi)“, au anunţat organizatorii.

Festivalul va continua marţi, 30 octombrie, cu un concert cameral susţinut de Cvartetul „Ad libitum“ şi Ansamblul „Nova Musica Viva“, în Sala „Ion Baciu“ a Filarmonicii „Moldova“. Clasele de compoziţie de la UAGE vor performa miercuri, 31 octombrie, în seara aceleiaşi zile Corul academic „Gavriil Musicescu“ va susţine un concert coral. Simpozionul „Identitate şi contextualitate în muzica românească“ se va desfăşura joi, 1 noiembrie, la Universitatea de Arte „George Enescu“, urmat, în aceeaşi locaţie, de concertul cameral susţinut de Cvartetul de clarinete „Orpheus“.

Ansamblul „Byzantion“, sub conducerea prep. univ. drd. Adrian Sîrbu,  va încânta auditoriul cu un concert de muzică psaltică, joi, 1 noiembrie, de la ora 19:00 în Sala „Ion Baciu“ a Filarmonicii „Moldova“.

Festivalul mai cuprinde o lansare de carte, dar şi două concerte simfonice: vineri, 2 noiembrie, Orchestra simfonică a Filarmonicii „Moldova“ va performa sub conducerea dirijorală a maestrului Gottfried Rabl (Austria), iar sâmbătă, 3 noiembrie, de la ora 17:00, maestrul Sabin Păutza va dirija Orchestra „MuzArt“.

Istoricul festivalului

Festivalul Muzicii Româneşti, singurul festival din ţară concentrat în exclusivitate pe muzica românească, este o oportunitate de afirmare a noii generaţii de compozitori, de interpreţi, de muzicologi. Prima ediţie a festivalului s-a desfăşurat în anul 1972, iar până în 1988 au mai avut loc alte zece ediţii cu o participare „a celor mai valoroase forţe artistice şi creatoare din România“, festivalul fiind înscris în enciclopediile internaţionale de specialitate. După o pauză de aproape 20 de ani, în anul 2007 a debutat o nouă serie de manifestări derulate sub umbrela Festivalului Muzicii Româneşti, organizatorii anunţându-şi intenţia de a menţine o ritmicitate a evenimentului, precum şi readucerea festivalului în atenţia vieţii artistice internaţionale.