Fonduri nerambursabile pentru cercetătorii români

Educaţie

Fonduri nerambursabile pentru cercetătorii români

    • Fonduri nerambursabile pentru cercetătorii români
      Fonduri nerambursabile pentru cercetătorii români

      Fonduri nerambursabile pentru cercetătorii români

Prin intermediul programului "Cercetare în sectoarele prioritare", cercetarea românească va beneficia de fonduri nerambursabile în valoare de 20 de milioane de euro,informează un comunicat de presă al Ministerului Educației Naționale (MEN), postat pe site-ul instituției.

Fondurile reprezintă materializarea prevederilor Acordului de implementare a programului "Cercetare în sectoarele prioritare", acord semnat de Mihnea Costoiu, ministrul delegat pentru Învățământ Superior, Cercetare Științifică și Dezvoltare Tehnologică, și Eugen Teodorovici, ministrul Fondurilor Europene, prin care România poate atrage granturi prin mecanismul financiar al Spațiului Economic European, precizează MEN.

Instituțiile naționale de cercetare și partenerii din mediul economic care se încadrează în categoria IMM-urilor sunt beneficiarii direcți ai programului.

"Aceste fonduri vor contribui la susținerea unor importante proiecte de cercetare, care vor aduce cercetarea românească aproape de cea realizată în spațiul european. Alocarea lor arată determinarea noastră de a face din sectorul cercetării unul dintre motoarele de dezvoltare ale României", a declarat Mihnea Costoiu, în comunicatul de presă.

Norvegia, Islanda și Liechtenstein sunt țările care au asigurat fondurile acestui program care vor fi utilizate pentru implementarea de proiecte în domeniile: științe sociale și umaniste, energie regenerabilă, sănătate și alimentație sănătoasă și managementul protecției mediului.

Cu o contribuție de 97%, Norvegia este principalul contributor al programului. Obiectivele majore ale granturilor SEE și norvegiene sunt reducerea disparităților sociale și economice în Spațiul Economic European și întărirea relațiilor bilaterale dintre statele donatoare și cele beneficiare.

În perioada 2004-2009, România a beneficiat de granturi cu o valoare de aproximativ 100 milioane de euro pentru proiecte în domenii cheie, precum protecția mediului, producția sustenabilă, sănătate și îngrijirea copilului, conservarea patrimoniului cultural și dezvoltarea societății civile.