A fost descoperită o genă cu rol central în dezvoltarea melanomului
Cercetători de la Universitatea din Zurich au descoperit o genă care joacă un rol central în dezvoltarea melanomului şi care ar putea deschide calea unei noi terapii, a anunţat marţi Universitatea, citată de belga.be. Melanomul malign este un cancer al pielii, deosebit de agresiv, incurabil până acum.
Potrivit studiului cercetătorilor, tumorile conţin şi celule stem. Celulele stem, „omnipotente“, se pot dezvolta ca alte tipuri de celule şi forma organe. În schimb, celulele stem canceroase se pot transforma în celule tumorale.
Echipa sa a vrut să afle dacă aceste celule funcţionează la fel ca celulele stem normale. Ei au descoperit în ţesuturile canceroase o genă deosebit de activă care gestionează programul celulelor stem, arată cercetătorii în revista de specialitate „Nature Cell Biology“. Gena se numeşte „Sox10“ şi este esenţială pentru diviziunea celulară şi supravieţuirea celulelor stem.
La şoareci modificaţi genetic, care ar fi dezvoltat altfel un cancer al pielii, cercetătorii au eliminat această genă. Au descoperit că blocarea Sox10 a împiedicat formarea şi răspândirea melanomului la şoareci.