A fost lansat Planul Naţional de Prevenire a Tuberculozei Multidrog Rezistente
Ministerul Sănătăţii a lansat marţi, la Palatul Victoria, Planul Naţional de Prevenire şi Management al Tuberculozei Multidrog Rezistente în România. Conform planului, autorităţile sanitare din România vor dezvolta reţeaua naţională de tratament a cazurilor de tuberculoză multidrog rezistentă.
Planul naţional are o durată de patru ani de combatere a tuberculozei cu rezistenţă extinsă la medicamente şi este un răspuns la timp la o problemă de sănătate publică din ce în ce mai mare, căreia anual îi cad victime 80.000 de oameni din Regiunea Europeană a OMS. Acest plan naţional se va implementa cu un buget de 23 milioane de euro.
Intervenţiile propuse privesc identificarea cazurilor de tuberculoză multidrog rezistentă (TB-MDR) şi diagnosticarea corectă a profilului de rezistenţă, managementul adecvat al fiecărui caz identificat, o atenţie specială fiind acordată unui grup cu risc evolutiv sever şi cu risc de transmitere de germeni MDR ridicat.
Potrivit MS, planul are drept obiectiv stoparea răspândirii tuberculozei multidrog rezistente prin atingerea accesului universal la prevenţie, diagnostic şi tratament. Până în 2015 cel puţin 80% din cazurile estimate vor fi diagnosticate şi tratate cu o rată de succes de 75%.
Deşi răspândirea TB este în scădere în Regiunea Europeană a OMS, numărul cel mai mare de cazuri din Uniunea Europeană se găseşte în România, unde 77 de persoane se îmbolnăvesc zilnic de TB, patru mor din cauza acestei boli în fiecare an şi 1.300 de pacienţi dezvoltă o formă de TB rezistentă la medicamente care au fost eficiente zeci de ani. „Ministerul Sănătăţii, în colaborare cu Uniunea Europeană şi cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii Biroul Regional pentru Europa, a elaborat un plan de acţiune M/XDR-TB, prin care să fie asigurate depistarea, tratamentul şi monitorizarea pacienţilor cu tuberculoză. În ceea ce priveşte tuberculoza multidrog rezistentă, Ministerul Sănătăţii are în vedere asigurarea resurselor pentru tratamentul tuturor acestor pacienţi cu medicamente specifice, procentul lor fiind de circa 4% din totalul infecţiilor TBC înregistrate anual“, a declarat ministrul demisionar Vasile Cepoi.
Acesta a accentuat că s-a dezvoltat cu reţeaua antituberculoză un program care să răspundă necesităţii de a fi identificate toate cazurile de tuberculoză multidrog rezistentă şi să asigure accesul pacienţilor la tratament.
Planul include întărirea întregului sistem de control al tuberculozei, consolidarea capacităţilor de laborator şi creşterea capabilităţii resurselor umane de a rezolva cazurile de M/XDR-TB. În plus, se urmăreşte asigurarea neîntreruptă a medicamentelor anti-TB de calitate, printr-un proces centralizat de achiziţii şi prin stabilirea unui sistem de sprijin pentru pacient, astfel încât să crească aderenţa la tratament. Nu în ultimul rând, se subliniază rolul măsurilor de la nivelul comunităţii cu implicarea organizaţiilor societăţii civile.