Fumatul, una dintre cele mai frecvente cauze de deces
Ieri, în întreaga ţară a fost marcată Ziua Mondială fără Tutun, prilej cu care specialiştii au atras încă o dată atenţia asupra efectelor nocive ale tutunului în rândul populaţiei, fumatul fiind una dintre cauzele de deces care pot fi prevenite.
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), tabagismul ucide anual în lume şase milioane de oameni, dintre care aproximativ 600.000 sunt fumători pasivi. De asemenea, datele puse la dispoziţie de Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC) arată că efectele fumatului sunt mai mult decât îngrijorătoare. Astfel, în anul 2012, mai mult de cinci milioane de oameni vor deceda din cauza unei afecţiuni provocate de consumul de tutun: infarct, atac cerebral, cancer, afecţiuni pulmonare. „Fumatul reprezintă cauza multor afecţiuni pulmonare care ar putea fi evitate dacă se alege renunţarea la această dependenţă. Din păcate, oamenii nu realizează magnitudinea şi implicaţiile multiple pe care le are expunerea la substanţele toxice, cancerigene conţinute de ţigări“, a explicat profesorul Florin Mihălţan, preşedintele interimar al Societăţii Române de Pneumologie.
Statisticile arată că mai mult de 600.000 de persoane, dintre care peste 25% copii, vor deceda din cauza expunerii la fumatul pasiv. Consecinţele fumatului pasiv pe termen lung în rândul tinerilor sunt întărite de faptul că cei mai mulţi oameni tineri care fumează în mod regulat continuă să fumeze şi la maturitate.
Până în 2030, numărul total al deceselor provocate de consumul de tutun ar putea creşte la opt milioane de persoane anual.
Ziua Mondială fără Tutun, marcată în fiecare an la data de 31 mai, oferă cadrul informării şi sensibilizării populaţiei cu privire la riscurile generate de consumul de tutun, la demersurile forurilor internaţionale privind lupta împotriva răspândirii bolilor asociate consumului de tutun, precum şi cu privire la dreptul fiecăruia dintre noi de a trăi sănătos.
Anul acesta, cu sprijinul voluntarilor, FABC România a distribuit peste 12.000 pliante informative şi odorizante auto, cu privire la efectele fumatului asupra declanşării mai multor forme de cancer şi a organizat o serie de acţiuni de conştientizare a populaţiei cu privire la afectele dramatice ale fumatului.
Această zi este marcată la nivelul naţional în toate oraşele unde FABC are membri, şi anume: Bucureşti, Constanţa, Braşov, Bistriţa, Cluj-Napoca, Timişoara, Suceava, Bacău, Giurgiu, Craiova.