În Galileea a fost descoperită o brățară din bronz din timpul personajului biblic Iosif

Religia în lume

În Galileea a fost descoperită o brățară din bronz din timpul personajului biblic Iosif

Arheologii din Israel sunt încântați de descoperirea lor: o brățară din bronz, cu o vechime de 3.500 de ani, din sud-estul Tzfat, în Galileea.

Arheologii din Israel sunt încântați de descoperirea lor: o brățară din bronz, cu o vechime de 3.500 de ani, din sud-estul Tzfat, în Galileea.
Excavările din așezarea cea mai cunoscută, din perioada Târzie a Bronzului - aproximativ, din timpurile personajului biblic Iosif – au loc în cartierul Ramat Razim, cu finanțări ale Ministerului Transporturilor și Ministerul Locuințelor. Săpăturile urmăreau pregătirea terenului pentru construirea de noi cartiere, spații comerciale, un drum de acces și o școală medicală în zonă.

"Am descoperit o brățară deschisa, rară, din bronz", a declarat Karen Covello-Paran, director al excavărilor, în numele Autorității Antichităților din Israel, la inceputul acestei veri, 2010.
"Brățara veche, care este extrem de bine conservată, este decorată cu gravuri, și partea superioară a acesteia este împodobită cu o structură cu coarne", care reprezintă puterea, fertilitatea și legea.
“Deținătoarea, care și-ar fi putut permite această brățară, este una care aparent stătea bine financiar“, a spus Covello-Paran, "și, probabil, a aparținut soției sau fiicei guvernatorului localității. În operele de artă descoperite pe terenurile învecinate, zeii și conducătorii erau înfățișați purtând coroane cu coarne; cu toate acestea, o astfel de brățară, și într-o astfel de săpătură arheologică, nu a fost descoperită niciodată aici".

Brățara a fost descoperită în interiorul rămășițelor unei case de locuit, parte dintr-o localitate veche care a existat într-o zonă stâncoasă cu vedere la Marea Galileii și la înălțimile Golan. Fabricată din calcar indigen, clădirea includea o curte pavată central, înconjurată de camere de locuit și magazii.
Împreună cu brățara, un scarabeu canaanit a mai fost descoperit, din piatră, gravat cu hieroglife egiptene. În antichitate, scarabeii erau purtați ca pandantive sau, încrustați, ca inele, și erau folosiți ca pecete sau talisman cu puteri magice.
"Este prima dată când un sat vechi de 3.500 de ani a fost excavat și scos la lumină în partea de nord a Israelului", a mai spus Covello-Paran. "Până în prezent, numai orașe mari au fost excavate în regiune, cum ar fi Tel Meghido sau Hazor Tel. Aici ne bucurăm de prima bucățică de viață rurală antică din nord, și se dovedește că e mai complexă decât ne gândeam. Se pare că micul sat de la Ramat Razim constituie o parte din periferia Tel Hazor, cel mai mare oraș și cel mai important din regiunea Canaan, la momentul respectiv, care este situat la aproximativ 10 km nord de așezarea de la Ramat Razim".
Vechii locuitori din Ramat Razim creșteau ovine și caprine, și aveau ferme. Numeroase pietre de moară, care erau utilizate pentru măcinarea făinii de grâu, au fost găsite în clădire. În plus, am mai găsit vase mari de depozitare, care erau folosite pentru stocarea cerealelor și lichidelor, aflate pe podea, cu o înălțime de mai mult de un metru. Un cuptor vechi pentru gătit a fost descoperit într-una din camerele de locuit, alături de vasele de ceramică și de instrumente, lame din piatră și scule ascuțite precum un ac (lungi de 15 cm), din bronz, intacte, folosite pentru cusut saci sau pentru tratarea pieilor, și o broșă mare decorativă, care a fost folosită pentru fixarea unei bluze sau rochii".

Autoritatea Israeliană a Antichităților este pregătită să includă sit-ul în planurile de dezvoltare extensivă a Ramat Razim, alături de institutul de cercetare și școală medicală, ca loc deschis pentru vizitatori, alaturi de alte frumuseti naturale din regiune. (KLS Catalin)