Gianni Buquicchio, Doctor Honoris Causa al Universităţii din Bucureşti

Social

Gianni Buquicchio, Doctor Honoris Causa al Universităţii din Bucureşti

    • Gianni Buquicchio, Doctor Honoris Causa al Universităţii din Bucureşti
      Gianni Buquicchio

      Gianni Buquicchio

Vineri, Universitatea din Bucureşti (UB) îi va acorda titlul de Doctor Honoris Causa lui Gianni Buquicchio, preşedinte al Comisiei de la Veneţia, reputat jurist şi personaj public de nivel internaţional, informează un comunicat de presă al instituţiei de învăţământ superior.

"Prin acordarea titlului de Doctor Honoris Causa lui Gianni Buquicchio, Universitatea din Bucureşti primeşte în comunitatea sa academică o personalitate de prestigiu internaţional, care şi-a dedicat talentul, inteligenţa, visurile, energia şi eforturile implementării şi apărării valorilor democraţiei şi edificării căilor către o Europă unită şi prosperă", susţin reprezentanţii UB.

După ce a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universităţii din Bari, Italia, Gianni Buquicchio a lucrat ca lector în cadrul Institutului de Drept Internaţional şi Ştiinţe Politice de la Universitatea din Bari şi a obţinut doctoratul în drept internaţional public. A petrecut anul 1970 ca profesor invitat în cadrul Consiliului Europei. A fost începutul carierei sale în cadrul acestei instituţii, unde ulterior a deţinut înalte poziţii juridice, răspunzând inclusiv de Conferinţa Miniştrilor Europeni ai Justiţiei, de avizele cerute de Comitetul de Miniştri, Adunarea Parlamentară şi Secretariatul General, şi a contribuit la armonizarea legislaţiei europene prin pregătirea unui însemnat număr de tratate şi recomandări.

Din 1990, activitatea desfăşurată de Gianni Buquicchio a fost legată, în principal, de activităţile Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept, cunoscută sub numele de Comisia de la Veneţia, dat fiind că reuniunile sale se desfăşoară în Veneţia, contribuind semnificativ la crearea acestui organism "sui generis" (n.r. unic în felul său), alături de primul său preşedinte - profesorul Antonio La Pergola. Încă de la început a fost secretarul Comisiei de la Veneţia, gestionând conceperea, elaborarea şi urmărirea proiectelor privind reformele constituţionale şi înfiinţarea de instituţii democratice în Europa.

În anul 2009, Gianni Buquicchio a fost ales preşedinte al Comisiei de la Veneţia, fiind reales în 2011.

Gianni Buquicchio a stabilit şi a menţinut relaţii la cel mai înalt nivel şi a reprezentat Comisia în raporturile cu persoane de la cele mai înalte niveluri politice şi judiciare din statele membre, precum şi în raporturile cu autorităţile internaţionale pe tot parcursul activităţii sale în cadrul Consiliului Europei şi în calitate de secretar şi apoi de preşedinte al Comisiei de la Veneţia. Aceste contacte au contribuit la diseminarea principiilor Consiliului Europei în ţările europene şi chiar dincolo de teritoriul continentului.

În decursul timpului, Gianni Buquicchio a devenit o figură extrem de cunoscută în cercurile juridice şi politice din România, fiind o reală emblemă a Comisiei de la Veneţia. Este un foarte bun cunoscător al istoriei României din ultimii peste douăzeci de ani, fiind activ implicat, prin activităţile Comisiei de la Veneţia, în unele dintre cele mai importante evenimente din România.

Statul român a recunoscut meritele lui Gianni Buquicchio pentru evoluţia democratică a României prin decorarea sa, în anul 2006, cu Ordinul "Steaua României" în grad de Comandor.