Grecia a fost criticată pentru jurământul pe Evanghelie
Curtea Europeană a Drepturilor Omului a criticat Grecia pentru cazurile procedurilor judiciare în care îi obligă pe acuzați și martori să jure pe Evanghelie.
Curtea Europeană a Drepturilor Omului a criticat joi, 3 iunie 2010, Grecia pentru cazurile procedurilor judiciare în care îi obligă pe acuzați și martori să jure pe Evanghelie, trebuind să împărtășească convingerile lor religioase, împotriva propriei voințe.
Faptul că fiecare martor este nevoit să ofere informații despre religia lui, înainte de a fi audiat în cadrul procedurilor penale, este "incompatibil" cu libertațile de conștiință și de religie garantate de Convenția Europeană a Drepturilor Omului, a spus Curtea.
Judecătorii europeni au fost sesizați de patru activiști ai unui ONG care apără drepturile omului, furioși în urma observației clare asupra modului în care au fost intervievați ca martori, nefiind creștini-ortodocși.
Codul de procedură penală grec, în vigoare, consideră din start că orice individ ar fi creștin-ortodox - religie ultra-majoritară în Grecia - și trebuie să depună un jurământ prin punerea mâinii pe Evanghelie. Procesele-verbale sunt pre-scrise în acest sens, și trebuie să fie corectate dacă persoana fizică reclamă că este ateistă sau că aparține unei alte religii.
Legea le permite însă celor care se declară de altă credință, sau că sunt atei ori agnostici, să jure în alt fel – printr-un fel de “afirmație solemnă“ - reclamanții neavând dificultăți în a beneficia de această procedură.
Dar, aceștia trebuie să-și precizeze religia. Unul dintre reclamanți, un american, a trebuit să-i spună judecătorui care s-a îndoit de declarația sa, suspectându-l de afirmații false, că este evreu. "În formularul procesului-verbal standard, termenul creștin ortodox a fost eliminat imediat și înlocuit cu cuvintele american-evreu", a spus Curtea.
Libertatea religiei este, de asemenea, “un bun prețios pentru atei, agnostici, sceptici si indiferenți“, și aceasta presupune “dreptul de a nu fi obligați să-și manifeste religia" au mai hotărât judecătorii, care au condamnat Grecia, de comun acord, la plata unei amenzi de 15.000 de euro celor 4 reclamanți, cu titlu de daune morale. (KSLCatalin)