Hramul Mănăstirii Vorona, o sărbătoare tradițională
Sute de credincioși din toată Moldova au participat ieri la sărbătoarea hramului Mănăstirii Vorona din județul Botoșani. Trei ierarhi au săvârșit slujba Sfintei Liturghii.
Sute de credincioși din toată Moldova au participat ieri la sărbătoarea hramului Mănăstirii Vorona din județul Botoșani. Trei ierarhi au săvârșit slujba Sfintei Liturghii.
Pelerinii și-au îndreptat și anul acesta pașii către Mănăstirea Vorona care și-a serbat principalul hram, ieri, de sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului. Programul liturgic a început marți seara cu slujba Privegherii și a continuat ieri-dimineață cu Taina Sfântului Maslu. În jurul orei 9:00, soborul de preoți și diaconi, alături de care s-a aflat și stavrofora Teofana Scântei, stareța Mănăstirii Vorona, i-a întâmpinat pe ierarhii slujitori: Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, PS Meletie, Episcopul Hotinului, și PS Siluan, Episcopul românilor ortodocși din Ungaria. Cei trei ierarhi s-au închinat în Biserica „Nașterea Maicii Domnului“ după care au săvârșit Sfânta Liturghie în fața arhondaricului Mănăstirii Vorona. Din soborul de 30 de preoți și diaconi au făcut parte mai mulți părinți stareți și preoți din Mitropolia Moldovei și Bucovinei și din Episcopia Hotinului. Răspunsurile la strană au fost date de un grup de studenți ai Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iași, dirijat de Constantin Leonte.
„De mic vin la hramul Mănăstirii Vorona“
Pelerinii veniți la hramul Mănăstirii Vorona au înfruntat frigul și ploaia timp de câteva ore pentru a fi părtași la rugăciunile din timpul programului liturgic. În apropierea Mănăstirii Vorona s-a desfășurat ieri, după Sfânta Liturghie, ce-a de-a XXXVI ediție a Serbărilor Pădurii, în cadrul cărora au evoluat mai multe formații artistice de cântece și dansuri. „În fiecare an am participat la Sfânta Liturghie a hramului Mănăstirii Vorona. Ploaia nu m-a împiedicat să vin la sărbătoarea mănăstirii pentru că mi-am dorit să vin. Sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului este pentru mine o mare bucurie“, a spus Niculina Zaharia din satul Joldești, comuna Vorona. „Este tradiție la noi, de mic vin la hramul Mănăstirii Vorona. Trebuie să ne gândim în primul rând la Dumnezeu. M-am rugat pentru toată lumea. Deși am reumatism la mâini și la picioare nu mi-a fost frig, Maica Domnului ne ajută și ne întărește“, a declarat Gheorghe Rusu din localitatea Vorona Nouă, comuna Vorona.
„Smerenia cea mai adâncă“ a Maicii Domnului
Înalt Preasfințitul Părinte Teofan a rostit un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre semnificațiile sărbătorii Nașterii Maicii Domnului. „Astăzi (n.r. ieri) sărbătorim împlinirea rugăciunilor bătrânilor Ioachim și Ana, părinții Fecioarei Maria, dar și a rugăciunilor tuturor acelora care au nădăjduit venirea Mântuitorului Hristos. Smerenia este cuvântul pe care Biserica îl arată credincioșilor astăzi: smerenia Mântuitorului Hristos care Se coboară, chip de rob luând, și smerenia cea mai adâncă a Preacuratei Maici. Rezultatul smereniei este binecuvântarea lui Dumnezeu. Creștinii ortodocși o cinstesc atât de mult pe Maica Domnului, care v-a chemat astăzi (n.r. ieri) să înfruntați ploaia și să vă bucurați de harul Fecioarei Maria. Creștinii care ascultă cuvântul lui Dumnezeu și-l împlinesc pe el sunt așezați de Mântuitorul lângă Maica Domnului. Călugărul să se roage întru smerenie pentru sine și pentru lume, iar cei care poartă crucea familiei să nască prunci și să-i crească în frica lui Dumnezeu“, a explicat Părintele Mitropolit Teofan. Ierom. Arsenie Mărgineanu, duhovnicul Mănăstirii Vorona, a primit rangul de protosinghel. (Constantin Ciofu)