Iarna își intră în drepturi
Prognoza Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), valabilă pentru intervalul 25 noiembrie - 8 decembrie relevă că vremea se va răci accentuat, iar lapovița și ninsoarea își vor face simțite prezența.
AMN a prognozat temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice, indicând perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.
Banat. Până pe 28 noiembrie, valorile termice vor fi în scădere, vremea devenind mai rece decât în mod obișnuit în această perioadă a anului, astfel încât media maximelor diurne va ajunge în jurul valorii de un grad, iar cea a minimelor nocturne la—3 grade. Apoi, după 2-3 zile de încălzire, se vor menține până pe 8 decembrie temperaturi medii maxime în jurul a 6 grade și temperaturi medii minime între—2 și zero grade, reprezentând valori apropiate de cele normale, pentru începutul lunii decembrie, în această regiune. Probabilitatea de apariție a precipitațiilor, slabe și moderate cantitativ, se va menține relativ ridicată pe tot parcursul intervalului de prognoză. Îndeosebi în prima parte a intervalului, vor predomina ninsorile.
Crișana. Pe parcursul primei săptămâni, până în data de 28 noiembrie, va avea loc o răcire a vremii, iar media temperaturilor maxime va scădea spre un grad Celsius, iar a celor minime spre—4 grade. Va urma o încălzire, ce se va încheia pe 30 noiembrie — 1 decembrie, când media maximelor diurne va fi de 5 grade, iar cea a minimelor nocturne, de—1 grad. În a doua săptămână a intervalului analizat, variațiile de temperatură vor fi mici de la o zi la alta, astfel că, practic, acestea se vor menține foarte apropiate de mediile regionale înregistrate la sfârșitul primelor șapte zile. Precipitații vor fi mai prezente în zilele de 25 și 26 noiembrie, când vor fi ninsori pe arii relativ extinse și, în general, moderate cantitativ și, din nou, după 29 noiembrie.
Transilvania. Vremea se va răci între 25 și 28 noiembrie, interval în care media temperaturilor diurne va scădea de la 5 la zero grade, iar cea a minimelor nocturne de la 4 grade la—7 grade. În estul regiunii se vor înregistra sub—10 grade. În intervalul 29 noiembrie — 1 decembrie vremea se va încălzi, astfel încât se va ajunge la o medie termică diurnă de 3 grade și una nocturna, între—4 și—3 grade. În a doua săptămână, vremea va fi ușor mai rece decât normalul perioadei, cu temperaturi nocturne negative, fără a coborî, în medie, sub—5 grade. Temperaturile maxime se vor situa, în medie, între două și 4 grade. La începutul intervalului de prognoză va ninge pe arii relativ extinse. Cu începere din 1 decembrie, zilnic, la nivel local, vor fi precipitații slabe, predominant ninsori.
Maramureș. Între 25 și 28 noiembrie, vremea se va răci, scăderea de temperatură fiind și aici mai importantă în timpul nopților. Astfel, mediile maximelor regionale vor scădea de la 3 la zero grade, iar ale minimelor, de la 4 grade spre—6 grade. După data de 28 noiembrie, regimul termic va marca o creștere, dar până la sfârșitul celei de-a doua săptămâni vremea va fi totuși ceva mai rece decât ar fi normal în această perioadă, cu temperaturi maxime cuprinse între 2 și 5 grade și minime ușor negative, cele mai mici fiind, în medie, de—4 grade. Cu excepția perioadei 26-28 noiembrie, în cea mai mare parte a intervalului de prognoză vor cădea temporar precipitații, mai ales ninsori, moderate cantitativ în prima zi și posibil din nou, între 1 și 3 decembrie, iar în rest, acestea vor fi în general slabe.
Moldova. Până în intervalul 27-28 noiembrie, valorile termice vor fi în scădere accentuată, vremea devenind rece pentru această perioadă a anului. Media maximelor diurne va ajunge de la 9 grade la zero grade, iar cea a minimelor nocturne, de la 7 grade la—6 grade. După 2-3 zile de încălzire, până pe 8 decembrie vor fi temperaturi medii maxime în jurul a 3-4 grade și temperaturi medii minime între—3 și—1 grad, ceea ce semnifică un regim termic ușor mai rece decât în mod obișnuit în această perioadă. În prima zi vor fi precipitații mixte, local însemnate cantitativ și cu precădere în vestul și nordul regiunii. Ulterior, probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi, în general, redusă, dar izolat vor fi posibile ninsori slabe.
Dobrogea. După 3-4 zile de răcire accentuată, vremea se va încălzi ușor de la o zi la alta. Astfel,
inițial, media temperaturilor maxime va scădea de la 14 la 4 grade, iar cea a minimelor, de la 11 la—2 grade, pentru ca, după data de 28 noiembrie și până pe 1 decembrie, maximele diurne să crească, treptat, spre 9 grade. Minimele nocturne vor ajunge, în medie, la 2 grade. În a doua săptămână de prognoză, regimul termic va fi apropiat de cel normal al primei decade a lunii decembrie, cu medii termice diurne între 6 și 9 grade, și nocturne între 1 și 3 grade. La începutul intervalului de prognoză vor fi precipitații slabe mixte, iar după 1 decembrie crește probabilitatea pentru ploi slabe cantitativ.
Muntenia. Vremea se va răci între 25 și 28 noiembrie, interval în care media temperaturilor maxime va scădea de la 12 la 3 grade, iar cea a minimelor nocturne, de la 9 grade la—3 grade. În intervalul 29 noiembrie—1 decembrie vremea se va încălzi treptat, astfel încât se va ajunge la o medie termică diurnă de 7 grade și nocturnă de—1 grad. Pe parcursul săptămânii viitoare regimul termic va fi cel normal pe fondul variațiilor de temperatură mici de la o zi la alta. Maximele diurne vor fi, în medie, de 6-7 grade, iar cele nocturne, de la—1 la—2 grade. Probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi, în general, redusă, cu excepția primelor două zile ale intervalului de prognoză, când vor fi precipitații mixte, la fel și în perioada 1-4 decembrie, când vor fi ploi slabe și, trecător, lapoviță.
Oltenia. În prima parte a intervalului de prognoză, va avea loc un proces de răcire ce va dura până pe 27-28 noiembrie, când media temperaturilor maxime va scădea spre 2-3 grade, iar a celor minime va atinge—3...-4 grade. Ulterior, vremea se va încălzi, iar pe 1-2 decembrie media maximelor diurne va fi de 5-6 grade, iar cea a minimelor nocturne, de la—2 la—1 grad. În a doua săptămână, valorile de temperatură se vor menține apropiate de aceste valori, cu cele mai mari maxime de 7 grade, iar cele mai mici minime, de—3 grade. În primele zile ale intervalului va ninge, iar între 1 și 4 decembrie, se vor semnala ploi și, trecător, lapovițe.
La munte. În decursul acestei săptămâni, vremea va fi mai rece decât în mod obișnuit pentru această perioadă a anului, cu medii negative, atât ale temperaturilor maxime, ce vor scădea până spre—4 grade pe 28 noiembrie, cât și ale minimelor nocturne, ce vor coborî până la aproximativ—9 grade, în aceeași zi. După 30 noiembrie și până la sfârșitul intervalului de prognoză, maximele diurne vor fi ceva mai ridicate, oscilând între—1 și 2 grade, iar minimele nocturne, deși vor fi permanent negative, vor fi cu circa trei grade mai ridicate decât în prima săptămână. La începutul intervalului de prognoză va ninge moderat cantitativ și se va depune strat de zăpadă. Probabilitatea pentru lapovițe și ninsori slabe va crește după data de 1 decembrie.
Prognoza ANM este valabilă pentru perioada 25 noiembrie - 8 decembrie 2013 și are la bază datele provenite de la Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) din Reading, Anglia.