Iașiul, Capitală Culturală Europeană în 2021

Social

Iașiul, Capitală Culturală Europeană în 2021

    • Iașiul, Capitală Culturală Europeană în 2021
      Alexandru Muraru, directorul general al Institutului Naţional al Patrimoniului

      Alexandru Muraru, directorul general al Institutului Naţional al Patrimoniului

Alexandru Muraru, directorul general al Institutului Naţional al Patrimoniului (INP), consideră că "Iaşiul reprezintă capitala culturală şi simbolică a României", având o şansă reală pentru titlul de Capitala Culturală Europeană în 2021, din punctul de vedere al patrimoniului construit.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"În acest context, Iaşiul reprezintă locaţia perfectă, având în vedere faptul că este al doilea oraş din ţară, după Bucureşti, în ceea ce priveşte numărul de monumente istorice", a declarat, marţi, Alexandru Muraru, în cadrul dezbaterii "Arhitectură. Cultură. Identitate. Inovaţie", o întâlnire dedicată educaţiei prin arhitectură, desfăşurată la JW Marriott Bucharest Grand Hotel.

"Având în vedere atât patrimoniul construit cât şi evenimente de anvergură care contribuie la infrastructura culturală, precum FILIT, FIE, Seara Valorilor, Simpozionul Naţional Monumentul- Tradiţie şi Viitor, Iaşiul are toate şansele pentru a deveni Capitala Culturală Europeană în anul 2021. Mai mult decât atât, importanţa istorică şi tradiţia vor aduce coroana europeană în capitala Moldovei", a mai declarat directorul INP.

În 2021, România se va afla din nou în centrul lumii culturale europene, după ce, în 2007 Sibiul a fost invitat a fi Capitală Culturală a Europei alături de Luxemburg, printr-un program care a dus la restaurarea, la dezvoltarea şi la aşezarea unui oraş românesc pe harta culturii europene.

În 2016, România îşi va alege oraşul care va fi în 2021 Capitală Culturală Europeană, alături de un oraş din Grecia. Timişoara, Cluj, şi Craiova aspiră la râvnitul statut, în timp ce Brăila şi Aradul fac eforturi pentru a intra în competiţia pentru acest titlul.

Lansată cu șase luni în avans pentru a oferi oraşelor posibilitatea de a se pregăti şi, deşi rămâne, în esenţă, un eveniment cultural, competiţia "Capitala Europeană a Culturii" aduce numeroase beneficii sociale şi economice semnificative oraşelor şi regiunilor, în special atunci când acesta este integrat într-o strategie de dezvoltare pe termen lung, axată pe cultură.

În 2012, Capitalele Europene ale Culturii au fost Guimaraes- Portugalia şi Maribor- Slovenia.

"Capitale Europene ale Culturii" pentru perioada 2013-2019 vor fi: 2013 - Marsilia (Franţa) şi Košice (Slovacia); 2014 - Umea (Suedia) şi Riga (Letonia); 2015 - Mons (Belgia) şi Plzeň (Republica Cehă); 2016 - Donostia-San Sebastian (Spania) şi Wroclaw (Polonia). Pentru 2017 - în Danemarca, Aarhus şi Sonderborg se află încă în competiţie, la fel şi în Cipru, Nicosia şi Paphos. De asemenea, pentru 2018 a fost stabilit ca oraşele să fie alese din Ţările de Jos şi Malta, iar în 2019 - din Italia şi Bulgaria.

De la crearea acestui titlu, în 1985, 46 de oraşe au fost desemnate, până în prezent, "Capitale Europene ale Culturii".