Iaşul, nod de conexiune pentru 30 de spitale din Moldova
Potrivit subsecretarului de stat în Ministerul Sănătăţii (MS), dr. Raed Arafat, în prezent se testează al treilea nod de conexiune în domeniul telemedicinei, la Iaşi, la care sunt conectate 30 de spitale din Moldova.
Potrivit declaraţiilor făcute de dr. Raed Arafat la începutul acestei săptămâni, în cadrul unui seminar organizat de MS în colaborare cu NATO, România are deja o experienţă de aproape 9 ani în ceea ce priveşte telemedicina, primele proiecte pilot în acest sens fiind demarate în anul 2003. În prezent, se testează un al treilea nod de conexiune, la Iaşi, ce cuprinde 30 de unităţi medicale din întreaga Moldovă. „Chiar acum testăm al treilea nod care este la Iaşi, pentru finalizarea implementării conexiunii între Iaşi şi 30 de spitale din zona Moldovei. România a intrat în acest domeniu că are ceva ce poate oferi“, a declarat subsecretarul de stat. El a mai precizat că în situaţiile civile de calamităţi sau dezastre se discută despre folosirea platformei de ştiinţă pentru pace a NATO.
„Noi vorbim de folosirea telemedicinei în situaţiile civile de calamităţi şi dezastre folosind platforma NATO şi platforma de ştiinţă pentru pace a NATO, pentru a dezvolta un sistem internaţional de telemedicină, facilitând intervenţia la dezastre şi la calamităţi şi în cadrul situaţiilor de criză, în favoarea cetăţenilor simpli. Vorbim de aplicaţii civile care sunt destinate oricărui om care este implicat într-un dezastru, într-o calamitate, care îl izolează. Avem sistemul nostru“, a susţinut reprezentantul Ministerului Sănătăţii.
Arafat a precizat că România se poate adapta repede în cazul unei calamităţi, iar în cazul în care nu mai funcţionează comunicaţiile terestre se poate apela la transmisiunile, prin satelit prin centrele mobile deja existente. „Depinde de partea de telecomunicaţii, dar şi în această situaţie noi putem să ne adaptăm repede, avem sisteme de transmisiuni prin satelit. În cazul în care nu ar mai funcţiona telecomunicaţiile terestre, apelăm la transmisiunile prin satelit, prin centrele mobile de comandă pe care deja le avem în dotare, o parte, şi ne permit să facem transmisiuni pe acest gen“, a explicat Arafat.
Seminarul de la Bucureşti, organizat de Ministerul Sănătăţii în colaborare cu NATO, se înscrie într-un proiect de cooperare mai amplu, în cadrul căruia România şi Federaţia Rusă deţin rolul de codirectori, şi se derulează cu sprijinul Programului NATO Ştiinţă pentru Pace şi Securitate, sub egida Consiliului NATO-Rusia. Proiectul urmăreşte crearea unui cadru de cooperare în domeniul telemedicinei şi identificarea de soluţii concrete pentru utilizarea telemedicinei în răspunsul la dezastre şi urgenţe civile.