Icoana Maicii Domnului, făcătoare de minuni - Mănăstirea Neamț
Icoana Maicii Domnului, făcătoare de minuni - Mănăstirea Neamț
Dintre obiectele de mare valoare artistică și istorică, dar mai ales religioasă în Biserica „Înălțarea Domnului“ se află icoana Maicii Domnului, făcătoare de minuni, datând din anul 665, pictată în Lida, patria Sf. M. Mc. Gheorghe, dăruită de împăratul bizantin Ioan al VIII-lea Paleologul domnitorului moldovean, Alexandru cel Bun, în anul 1429.
Icoana din naosul bisericii reprezintă pe Maica Domnului cu pruncul Iisus ținut pe brațul stâng, iar pe verso este pictat Sf. Gheorghe, fiind ostaș cu capul descoperit, stând pe scaun cu balaurul sub picioare, în mâna dreaptă având sulița, iar în cea stângă sabia. Această icoană este cunoscută cu numele de Lidianca pentru că ar fi o copie după o icoană a Maicii Domnului din Lida și pentru că are chipul Sf. Gheorghe, originar din Lida .
Pictura este protejată cu o îmbrăcăminte metalică, ornamentată cu pietre prețioase între anii 1844-1845, în timpul starețului Neonil (+1853). Icoana Maicii Domnului de la Neamț se bucură de o stimă deosebită și este una din renumitele icoane făcătoare de minuni care trezește interesul și admirația oricărui vizitator, prin valoarea sa artistică. Icoana Maicii Domnului este o icoană procesională, dar și o icoană protectoare care a întreținut evlavia credincioșilor și a monahilor.
Citește despre: