Icoana Maicii Domnului Prodromița va fi adusă la Iași

Arhiepiscopia Iaşilor

Icoana Maicii Domnului Prodromița va fi adusă la Iași

    • Icoana Maicii Domnului Prodromița va fi adusă la Iași
      Icoana Maicii Domnului Prodromița va fi adusă la Iași

      Icoana Maicii Domnului Prodromița va fi adusă la Iași

Credincioșii și pelerinii care vor ajunge anul acesta la Iași, la sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva, ocrotitoarea Moldovei, se vor putea închina și la icoana Maicii Domnului Prodromița de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului. Delegația care va duce icoana la Iași, va fi întâmpinată joia aceasta, în jurul orei 13:00, la Catedrala mitropolitană.

„Icoana va fi dusă la Iași, locul unde s-a săvârșit marea minune a zugrăvirii chipului ei. Icoana de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului este o copie fidelă, atât ca mărime, ca pictură a chipului cât și ca ferecătură de argint, împodobită cu pietre semiprețioase spre închinarea și aducerea aminte a minunii săvârșite de către Maica Domnului. Este un moment important pentru biserica noastră” a mărturisit arhim. Ciprian Grădinaru, Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului.

Copia Icoanei Maicii Domnului Prodromiţa de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului este, spre deosebire de altele, o reproducere fidelă, în mărime naturală, a celei de la Sfântul Munte Athos, atât în ceea ce priveşte reprezentarea, cât şi ferecătura. Originalul a fost pictat la Iaşi, acum 150 de ani.

„S-a pictat într-un chip minunat în care pictorul Iordache Nicolau picta numai cu post și rugăciune icoana, până la orele 15:00 după amiaza, după care își pregătea culorile pentru a doua zi. De regulă și de obicei metoda pictării icoanelor începe de la veșminte și chipul se lasă la urmă. De fiecare dată când picta chipul nu ieșea după gustul lui duhovnicesc și tot era necăjit pentru că părinții urmau să vină să ridice icoana. Era foarte necăjit și tot se ruga Maicii Domnului pentru că nu ieșea chipul icoanei după cum își dorea. În seara zilei de 28 iunie spre 29 icoana s-a pictat în chip minunat. În dimineața zilei de 29 iunie când a ajuns la șevalet să-și reia munca, icoana era deja pictată,” a mărturisit arhim. Ciprian Grădinaru de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului.

Cinstirea Sfintei Icoane Prodromiţa de la Muntele Athos este consemnată de Calendarul Bisericii Ortodoxe la 12 iulie.

(Sursa: basilica.ro)