Implicarea creștinilor în alegerile prezidențiale din America

Religia în lume

Implicarea creștinilor în alegerile prezidențiale din America

    • Implicarea creștinilor în alegerile prezidențiale din America
      Implicarea creștinilor în alegerile prezidențiale din America

      Implicarea creștinilor în alegerile prezidențiale din America

Episcopii romano-catolici au catalogat politica președintelui Obama ca fiind o amenințare la viață, la libertatea religioasă și la nucleul familiei tradiționale.

Conservatorii creștini, care au fost pentru mai mult de două decenii o forță importantă ce a pus în mișcare politica americană, s-a confruntat în ziua alegerilor cu rezultate care au infirmat influența lor și care au arătat că mișcarea culturală, in special cea legată de relațiile între persoanele de același sex, s-a întors împotriva lor.

Aceștia sunt surprinși nu numai de  pierderea președinției ci și de faptul că poporul, așa cum văd unii, a respins planurile lor. Au pierdut lupta împotriva căsătoriilor între persoanele de același sex în toate cele patru state în care întrebarea s-a aflat pe buletinul de vot iar candidații la Senat care erau împotriva avorturilor au fost înfrânți, ba mai mult, în două state s-a votat pentru legalizarea marijuanei ca scop recreațional.

Episcopii romano-catolici au catalogat politica președintelui Obama ca fiind o amenințare la viață, la libertatea religioasă și la nucleul familiei tradiționale.

„Milioane de evanghelişti americani sunt şocaţi nu numai de alegerile prezidenţiale, ci și de rezultatele care au urmat acestora” a declarat într-un interviu Albert Mohler Jr., preşedintele Seminarului Teologic Baptist Sudic, din Louisville. „Nu mesajul nostru, acela că avortul este un lucru greşit și că mariajul între persoanele de acelaşi sex este ceva anormal, nu a fost unul bun. Ci întregul sistem de valori s-a schimbat. Populația din ce în ce mai secularizată a Americii ne-a înțeles mesajul, dar l-a respins.”

Rezultatele alegerilor reprezintă dovada că în credința americanilor există direcții mai radicale decât pot suporta conservatorii creștini. Americanii care nu au nici o afiliere cu religia, numiți de către cei care realizează sondajele „nones”,  reprezintă aproximativ o cincime din populație. Generația tânără este chiar mai puțin religioasă: aproximativ o treime dintre americanii cu vârste cuprinse între 18 şi 22 spun că sunt atei, agnostici sau că nu aparțin de nici o confesiune. Americanii secularizați probabil înclină să voteze pentru candidații liberali și pentru căsătoriile între persoanele de același sex. Potrivit exit poll-urilor, 70% la sută dintre cei care au spus că nu aparțin unei confesiune au votat pentru Obama.

„Coaliţia lui Barack Obama a avut mai puţin de 4 creştini de culoare albă din 10” a spus Dr. Jones. „Însă  această lipsă a fost compensată cu sprijin copleşitor venit atât din partea comunităţilor afro-americane și latino-americane precum și din partea celor care nu sunt afiliați la o religie.”

Creștinii conservatori sunt conştienţi că pierd teren. Studiile arată că populația credincioasă este din ce în ce mai mică și mai îmbătrânită. Bisericile mari precum Convenția Baptistă de Sud și Adunările lui Dumnezeu, care au oferit o bază pentru „Dreapta creștină” (partid politic creștin de dreapta) pierd din ce în ce mai mulți adepți.

Între timp, liberalii religioși se fac din ce în ce mai remarcați. Membrii clerului liberal s-au declarat în favoarea căsătoriilor între persoane de același sex iar alte grupări au lăudat planul președintelui Obama în ceea ce privește asigurările de sănătate și asigurările pentru cei bolnavi și săraci.

Nu fervoarea și prezența la vot au pus probleme „Dreptei creștine” la aceste alegeri, au declarat organizatorii. Evangheliștii au alcătuit un procent de 26% din electorat, cu 3 procente mai mult decât în 2004, când l-au ajutat pe fostul președinte George W. Bush să fie reales. În timpul alegerilor, unii critici au spus că orientarea religioasă a lui Mitt Romney ca adept al mormonismului i-a determinat pe evangheliști să nu-l aleagă, întrucât majoritatea consideră această credință un cult eretic. Totuși, în cele din urmă, evangheliștii l-au votat în număr copleșitor pe Romney, egalând chiar votul mormonilor, 78 de procente pentru Mitt Romney și 21 procente pentru Obama.

„Treaba noastră este încheiată” a declarat dl. Reed, fondator şi director al Coaliţiei Credinţă şi Dreptate. Acesta a declarat că organizația lui s-a întrecut pe sine anul acesta, împărțind 30 de milioane de afișe în 117,000 de biserici, trimițând 24 milioane de mail-uri și realizând 26 milioane de apeluri telefonice. „Însă nu poţi câştiga alegerile conducând o barcă ce are scurgeri.”

„Populaţia latină de confesiune protestantă a inclinat să voteze tot pentru domnul Barack Obama, precum au făcut și cei catolici iar aceasta constituie o schimbare majoră, ce se îndreaptă în direcţia greșită din punctul de vedere al republicanilor.”

Rezultatul alegerilor a fost o veste ce i-a trezit la realitate și pe episcopii catolici, care au vorbit anul acesta din ce în ce mai mult despre problemele politice decât au făcut-o vreodată, au spus unii experți. Episcopii și grupurile de conservatori catolici au condus lupta împotriva căsătoriilor între persoanele de același sex în cele patru state în care această problemă s-a aflat înscrisă pe buletinele de vot. Au inițiat o campanie la nivel național prin care îl acuzau pe Barack Obama de subminarea libertății religioase, mărindu-și eforturile în condițiile în care sistemul de sănătate avea nevoie de mai mulți angajați pentru a putea acoperi sectorul de contracepție.

În ciuda acestui fapt, Obama a obținut votul catolicilor, cu un scor de 50 de procente, deși sprijinul primit anul acesta a scăzut în raport cu anii precedenți. De asemenea, majoritatea catolicilor au fost de acord cu mariajul între persoanele de același sex.

Traducere și adaptare:
Sursa: