Inaugurarea Aşezământului „Vovidenia“ din Iaşi

Arhiepiscopia Iaşilor

Inaugurarea Aşezământului „Vovidenia“ din Iaşi

Aşezământul social multifuncţional pentru vârstnici „Vovidenia“ din Iaşi a fost inaugurat sâmbătă. Centrul va funcţiona sub egida Fundaţiei „Solidaritate şi Speranţă“ (FSS) a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, în parteneriat cu Direcţia de Asistenţă Comunitară Iaşi.

Înalt Preasfinţitul Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi PS Timotei, Episcopul ortodox român al Episcopiei Spaniei şi Portugaliei, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, au sfinţit sâmbătă, 15 octombrie, Aşezământul social multifuncţional pentru vârstnici „Vovidenia“ din Iaşi. La deschiderea aşezământului au participat reprezentanţi ai autorităţilor locale, ai instituţiilor implicate în realizarea proiectului, ostenitori din cadrul Centrului eparhial Iaşi şi preoţi din protopopiatele Iaşi 1 şi Iaşi 2. Părintele Narcis Axinte, consilier în cadrul Sectorului de Asistenţă socială şi medicală „Diaconia“ al Arhiepiscopiei Iaşilor, a explicat că „în oraşul Iaşi sunt foarte multe persoane vârstnice care au nevoie de sprijin spiritual, medical, material şi de intervenţie pentru că sunt singure, bolnave şi fără suport din partea familiei“. „Acesta este motivul pentru care, în anul 2006, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în timpul arhipăstoririi ca Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, a propus şi binecuvântat ca Biserica să aibă iniţiativă şi implicare, contribuind cu suprafeţe de teren pentru construirea de centre sociale în Iaşi şi împrejurimi şi apoi să acţioneze cu expertiză şi oferirea de servicii acreditate. Unul din aceste proiecte s-a concretizat lângă Biserica «Vovidenia» din Iaşi, iar destinaţia dintru început a fost pentru asistenţa vârstnicilor. Apoi, cu ajutorul lui Dumnezeu, toate s-au adăugat: parteneriatul constant şi pe termen lung cu Direcţia de Asistenţă Comunitară a Primăriei Iaşi, fiind de apreciat deschiderea spre filantropie a domnului primar Gheorghe Nichita. A continuat apoi suportul Direcţiei de Muncă şi Protecţie Socială din acea vreme, apoi implicarea Fundaţiei «Solidaritate şi Speranţă» şi a parohiei «Vovidenia»“, a amintit pr. Narcis Axinte.

Primarul Iaşului, Gheorghe Nichita, şi-a exprimat bucuria pentru că un nou aşezământ social s-a ridicat în Iaşi, Direcţia de Asistenţă Comunitară a Primăriei Iaşi încercând să abordeze „proiecte din cele mai diverse pentru locuitorii oraşului“, s-a exprimat Gheorghe Nichita. Înalt Preasfinţitul Teofan a remarcat că centre precum cel de la „Vovidenia“ „sunt mai necesare decât aşezămintele sociale în stil clasic“. „Există resurse lăuntrice şi chiar financiare pentru ca bătrânul să fie sprijinit să stea în casa lui. Dezrădăcinarea din propria locuinţă aduce drame imense. Bătrânii văduvi nu pot fi lăsaţi însă singuri în casa lor. Consider că astfel de centre de zi sunt de o imensă importanţă. Dacă ele sunt aşezate la umbra Bisericii, enoriaşii se pot ataşa de beneficiari pentru a-i sprijini. Bătrânul din zilele noastre are nevoie să se întâlnească cu cineva. Dau slavă lui Dumnezeu pentru că s-a înfiinţat acest centru. Mulţumesc domnului primar Gheorghe Nichita pentru gândul cel bun şi pentru implicarea financiară, mulţumesc Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pentru că în timpul arhipăstoririi ca Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei a pus bazele acestui aşezământ alături de autorităţile implicate. Mulţumesc tuturor celor care v-aţi implicat în această lucrare“, a subliniat în cuvântul său Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.

Minimum 20 de beneficiari

În anul 2007 s-a obţinut finanţare din partea Ministerului Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse pentru construirea unui centru care să aibă ca destinaţie asistenţa vârstnicilor. S-a adăugat apoi cofinanţarea din partea Direcţiei de Asistenţă Comunitară a Primăriei Iaşi.

În Aşezământul „Vovidenia“ va funcţiona un centru de zi pentru bătrâni cu activitate zilnică, având minimum 20 de beneficiari, şi un centru de coordonare a serviciilor de asistenţă la domiciliu, incluzând o masă caldă pe zi pentru minimum 50 de beneficiari. De asemenea, vor fi implementate mai multe programe şi proiecte de formare pentru personalul de specialitate şi voluntariat pentru asistenţa vârstnicilor. Sustenabilitatea şi dezvoltarea serviciilor vor fi susţinute de accesarea de fonduri europene nerambursabile. „O clădire nou-construită în domeniul filantropiei nu are sens dacă nu este umplută de ostenitori bine pregătiţi, care-L caută pe Hristos în semenul aflat în suferinţă, nu are sens dacă nu este plină de beneficiari care caută şi primesc alinare şi sprijin. Se cuvine să fim recunoscători tuturor celor care au contribuit la succesul de până acum al acestui proiect“, a accentuat pr. Narcis Axinte.