Infecţiile gripale, în limitele aşteptate
Potrivit declaraţiilor secretarului de stat în Ministerul Sănătăţii, dr. Alexandru Rafila, la nivel naţional infecţiile gripale se încadrează în limitele aşteptate în această perioadă. Incidenţa bolilor respiratorii va creşte, însă, în următoarele două-trei săptămâni.
Datele centralizate la nivel naţional arată că până în momentul de faţă au fost confirmate doar două cazuri de gripă cu virus gripal A/H1N1, spre deosebire de ceea ce se întâmplă în momentul de faţă în Europa Centrală şi de Vest, unde există o circulaţie intensă a acestor tipuri de virusuri gripale şi sunt prezente manifestări de tip epidemic. Autorităţile sanitare preconizează că în circa două-trei săptămâni şi în România va creşte numărul cazurilor de infecţii respiratorii, respectiv de gripă. "În prezent numărul total al infecţiilor respiratorii şi al cazurilor grave de infecţii respiratorii este în limitele aşteptate, ceva mai scăzut decât în cursul anului trecut. În continuare se desfăşoară activitatea de vaccinare antigripală, circa 600.000 de persoane s-au imunizat deja. Recomandăm în continuare vaccinarea prin medici de familie şi specialişti în boli infecţioase. Vaccinarea continuă să fie singura metodă de profilaxie specifică a gripei. La circa 70-80% dintre persoanele care se vaccinează oferă o protecţie de bună calitate", a declarat dr. Alexandru Rafila, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii (MS).
Acesta recomandă în continuare măsuri de profilaxie generală, precum evitarea aglomeraţiilor şi spălatul riguros pe mâini de cât mai multe ori pe zi.
De asemenea, la apariţia primelor simptome de febră, dureri articulare, dureri musculare trebuie să se ia legătura cu medicul de familie sau cu specialişti în boli infecţioase, pentru instituirea tratamentului adecvat.
Cei mai expuşi la infecţiile respiratorii de sezon sunt bătrânii, cu o imunitate scăzută şi boli asociate, şi copiii, a căror imunitate încă nu este consolidată.
În cazul îmbolnăvirii de gripă, medicii atenţionează populaţia să nu recurgă la automedicaţie şi, în mod special, la antibiotice.
Potrivit Institutului de Sănătate Publică, în perioada 31 decembrie-6 ianuarie, s-au întregistrat 38.891 de infecţii gripale - respectiv infecţii respiratorii, pneumonii şi gripă, cu 3,1% mai puţin decât în săptămâna precedentă, dar autorităţile sanitare apreciază aceste date ca fiind subraportate, având în vedere că a fost perioadă de vacanţă în şcoli şi grădiniţe.