Institutul Clinic Fundeni va avea un centru de excelenţă în medicina translaţională
Miercuri, cu prilejul Zilelor Institutului Clinic Fundeni prof.dr.Irinel Popescu a declarat că în aproximativ un an şi jumătate, doi ani Institutul va avea un centru de excelenţă în medicină translaţională.
"În centrul pe care îl conduc la început a fost înfiinţată o bancă de tumori, după aceea un laborator de genomică şi proteomică, după aceea un laborator de terapie celulară, în condiţiile în care exista deja o bază experimentală şi mai nou toate acestea există intenţia de a le aduna într-o clădire modernă, care se va numi Centru de Excelenţă în Medicina Translaţională şi care este deja proiectată. Construcţia ei va începe în curând şi într-un an jumătate, maximum doi sperăm să fie gata şi să fie una dintre cele mai moderne unităţi de cercetare în domeniu. Faptul că acest proiect, dintr-o întreprindere al cărei demers a început în urmă cu trei ani de zile, începe să se contureze şi să devină o realitate palpabilă se datorează Ministerului Sănătăţii şi domnului ministru Eugen Nicolăescu", a spus Irinel Popescu, şeful Centrului pentru Boli Digestive şi Transplant Hepatic al I.C. Fundeni şi directorul proiectului.
În noul centru vor fi comasate actualele laboratoare din Institutul Clinic Fundeni, care vor continua cercetările de genomică şi proteomică, mai ales cu specific oncologic, a mai spus medicul, adăugând că la I.C. Fundeni au fost realizate peste 800 de operaţii prin chirurgie robotică.
"800 şi ceva de operaţii de chirurgie robotică. Acesta este un lucru care se notează, se remarcă şi se remarcă la modul pozitiv şi constituie o carte de vizită a unei unităţi aşa cum este Spitalul Fundeni şi cu care ne putem prezenta în faţa oricui, şi a Universităţii din Utah şi a oricărui partener de peste hotare care ne-a vizitat. Cred că acest program trebuie continuat cumva, pentru că s-a adunat o experienţă în spate, sunt echipe pregătite. Capitalul este unul de avangardă", a subliniat medicul chirurg.
*****
Medicina translaţională este un domeniu de cercetare relativ nou, fiind menţionată pentru prima dată în 1996, în indexul publicaţiei PubMed, cu motto-ul "De la banca de lucru la căpătâiul patului". Medicina Translaţională înseamnă transferarea mai rapidă a cunoştinţelor obţinute din studiul pe animale, sau cercetarea fundamentală spre medicina clinică. Acest proces are în vedere atât îmbunătăţirea posibilităţilor de diagnostic, cât şi o terapie mai eficientă şi cu mai puţine efecte adverse pentru pacienţi, asigurând ca rezultatele noilor tehnologii medicale dezvoltate să îşi găsească suportul şi finalitatea la patul bolnavului.
Complexitatea medicinei translaţionale constă în implicarea mai multor domenii de cercetare înrudite, precum ingineria ţesuturilor, terapia genică, terapia celulară, medicina regenerativă, diagnosticarea moleculară etc, toate urmărind să orienteze cunoaşterea biomedicală actuală spre medicamente eficiente şi abordări medicale noi, în timp ce starea de bine a pacienţilor este monitorizată.
Institutul Clinic Fundeni este unitate sanitară publică în subordinea Ministerului Sănătăţii. Fondat în 1959, ICF a acumulat o veche tradiţie în patologia dificilă cardio-vasculară, hepatică, renală, digestivă, hematologică, etc.