Întoarcerea britanicilor la înţelegerea creştină adevărată a morţii

Religia în lume

Întoarcerea britanicilor la înţelegerea creştină adevărată a morţii

Atunci când a murit Prinţesa Diana de Wales, milioane de britanici au plâns pentru ea. Una dintre formele acestei tristeţi a fost aducerea de milioane de flori în faţa Palatului Buckingham şi a Palatului Kensington.

Un asemenea gest – depunerea de flori în memoria unui om plecat din lumea aceasta – arată că poporul britanic se întoarce la credinţa sa catolică tradiţională, după secole de reformă protestantă, a afirmat Arhiepiscopul catolic de Westminster, Vincent Nichols.

El a spus că înmormântarea Prinţesei Diana în 1997 a fost un moment crucial în istoria Marii Britanii şi va fi comemorată în viitor ca „sfârşitul reformei în Anglia”.

Prcaticile tradiţionale catolice precum rugăciunile pentru sufletele celor morţi şi credinţa în sfinţi, au fost respinse de către confesiunea reformată în secolul al 16-lea, şi acum sunt redescoperite de către britanici.

Creşterea masivă a sanctuarelor şi crucifixelor de pe marginea drumurilor care comemorează oameni ucişi în accidente, deseori ornate cu flori şi cu fotografii ai celor plecaţi, au fost interpretate de către teologi şi oameni de ştiinţă ca o întoarcere la vechile tradiţii religioase şi o schimbare fundamentală de mentalitate în felul cum britanicii privesc moartea.

Arhiepiscopul catolic, intervievat de BBC, într-un documentar despre sanctuare şi locuri cu semnificaţie religioasă, a vorbite despre vechea voce a Angliei, plină de respect şi de iubire pentru cei morţi şi cu nădejdea înverii.

Traducere și adaptare:
Sursa: