Întrunirea Grupului de Acţiune Locală "Ştefan cel Mare"
În localitatea Dorobanţi, comuna Aroneanu, judeţul Iaşi, a avut loc miercuri, 20 noiembrie 2013, o întrunire a Asociaţiei Grupul de Acţiune Locală (GAL) "Ştefan cel Mare". În cadrul evenimentului au fost prezentate produsele tradiţionale din teritoriul GAL "Ştefan cel Mare", care cuprinde 14 comune din judeţele Iaşi şi Vaslui.
Gospodarii din 14 comune ale judeţelor Iaşi şi Vaslui s-au reunit pe 20 noiembrie în localitatea Dorobanţi din judeţul Iaşi pentru a-şi expune produsele tradiţionale ecologice. Manifestarea a fost moderată de pr. Radu Alexandru Pavel, voluntar la Centrul de Informare şi Suport Comunitar AIDRom Iaşi. Părintele Vilie Doroşincă, protopop al Protopopiatului Iaşi 2, şi-a exprimat bucuria că la Dorobanţi se promovează produsele româneşti sănătoase, necesare societăţii noastre. "Întâlnirea de astăzi (n.r. miercuri) arată că doar într-o unitate putem face ceea ce este de folos oamenilor şi plăcut lui Dumnezeu. Majoritatea comunelor din acest grup de acţiune locală fac parte din Protopopiatul Iaşi 2. Ceea ce promovaţi dumneavoastră vine în ajutorul oamenilor", a spus pr. protopop Vilie Doroşincă, care a împărtăşit cu acest prilej binecuvântările Înaltpreasfinţitului Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. În continuare au luat cuvântul reprezentanţi ai autorităţilor din judeţele Iaşi şi Vaslui, precum şi cei ai partenerilor.
Gospodarii prezenţi la evenimentul de promovare au expus sarmale de post, zacuscă, murături şi alte roade ale câmpului. "Am dorit să promovăm acest tip de agricultură ecologică, care nu este încă prea bine reprezentată în România, dar care este binevenită pentru noi, cei care consumăm din produsele de la țară, ca o alternativă la acele produse pline de chimicale, din import. Proiectul a fost demarat acum un an jumătate, fondurile au fost direcționate, iar acum s-au depus dosarele, urmând ca anul viitor, până în luna februarie, să fie dat acceptul de plată", a spus pr. Radu Alexandru Pavel. Centrul de Informare şi Suport Comunitar AIDRom Iaşi, împreună cu alte ONG-uri, cu 14 primari, cu gospodari din 14 comunități locale din Iași și din Vaslui au constituit un grup de acțiune locală. Astfel s-a realizat un program european denumit « Axa LEADER», care derulează fonduri care sunt absorbite în comunități.
"Patriarhia Română a încheiat un protocol cu Guvernul României, prin care preoții ajută la diseminarea informației în mediul rural. Până în prezent am absorbit fonduri, prin încheierea dosarelor de depunere, în valoare de două milioane de euro, bani care vor intra în aceste comunități anul viitor. Aceste fonduri sunt direcționate către înființarea de gospodării, iar o parte din fonduri merg spre administrația locală pentru cumpărarea utilajelor pentru deszăpezire. De asemenea, am făcut și o listă cu bisericile și cu obiectivele sociale din cadrul comunităților noastre pentru strategia de finanțare de anul viitor. Tot anul viitor, avem prevăzut în bugetul organizației și cursuri de pregătire profesională pentru localnicii din mediul rural care vor să activeze fonduri", a explicat pr. Radu Alexandru Pavel.